Gare du Nord

‘Ze gaat trouwen met een man uit Frankrijk!” Mijn nicht uit Marokko, die aan de andere kant van de telefoonlijn hangt, vertelt al een half uur extatisch over de komende bruiloft. „Ze gaan volgende week trouwen, dan een week op huwelijksreis naar Agadir en in de tussentijd zorgen wij ervoor dat haar spullen klaar staan als ze terug komt. Ze gaat meteen met hem mee naar Parijs.” Hoewel ik best blij ben dat de allergrootste wens van elk in Marokko wonend meisje nu voor mijn nicht uitkomt, kan ik het niet nalaten even flink te grinniken. Uiteraard is het leuk voor haar dat ze gaat trouwen en naar het Westen toe kan komen, maar ze kent haar verloofde amper een maand. En ondanks dat Parijs mijn lievelingsstad is, ben ik ervan overtuigd dat ze hier niet gelukkig zal worden. Het land waar zij zo van heeft gedroomd, het land dat ze telkens op de buitenlandse televisiezenders voorbij zag komen en het land waar ze – in haar ogen – heel erg veel geld zal kunnen gaan verdienen, zal een onwijs grote afknapper worden.

Wanneer ze uit de trein stapt op Gare du Nord zal ze één moment haar ogen kunnen uitkijken. De kleine winkeltjes, de Franse politie en de vele treinen zullen haar vrolijk doen verbazen.

Bij het verlaten van het station ziet ze echter de Marokkaanse illegalen, daklozen en drugsgebruikers bij haar nieuwe man bedelen. De gejaagde mensen uit Parijs zullen haar omver lopen. De oude oma op de hoek zal haar uitschelden omdat haar Frans te gebrekkig is en omdat ze een hoofddoek draagt.

Hoewel veel Marokkanen vinden dat het Westen beter is dan het thuisland zelf, zijn de problemen hier niet te overzien. Bij het horen van het woord integreren krijg ik altijd een naar gevoel van binnen. Maar het blijft toch een feit dat integreren juist is wat mijn nicht zal moeten doen, wil ze van Parijs haar thuisstad maken. Terwijl iedereen in Marokko feest viert heb ik twijfels bij haar nieuwe geluk. Want naast het veranderen van haar normen en waarden, moet ze ook haar nieuwe echtgenoot nog leren kennen.

Hasna El Maroudi

Studente modevormgeving aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam en oud-columnist van Spunk.

    • Hasna el Maroudi