Einde van staking kopermijn ver weg

Einde van staking kopermijn ver weg Antofagasta, 10 aug. Stakers blokkeren de weg naar de Escondida-mijn nabij de Chileense havenstad Antofagasta, 1.800 kilometer ten noorden van de hoofdstad Santiago. De werknemers van de grootste kopermijn ter wereld, eigendom van mijnbouwconcerns Rio Tinto en BHP Billiton en goed voor 8 procent van de wereldproductie van kopererts, staken sinds maandag voor loonsverhoging en hebben gisteren de onderhandelingen met de directie opnieuw afgebroken. Het einde van de staking is daarmee niet in zicht. De werknemers van de mijn eisen een loonsverhoging van 13 procent en een eenmalige bonus. Ze willen graag meeprofiteren van de hausse op de kopermarkt, waar de prijzen tot recordhoogte zijn gestegen. Mede als gevolg van de staking zijn de prijzen intussen verder gestegen. Foto AP Striking workers briefly block the road leading to Escondida and other mines in the region with rocks and burning tires near Antofagasta port city 1,800 kilometers (1,120 miles) north of the capital, Santiago, Chile, Wednesday, Aug. 9, 2006. Striking workers at the world's largest privately owned copper mine Escondida said they have broken off talks aimed at ending a three-day stoppage because the company has not sweetened its contract offer. The workers are seeking 13 percent wage increase and a bonus of 16 million pesos (US$29,200; 24,800). (AP Photo/Leonardo Mariano) **CHILE OUT** Associated Press