Diepe oceaanbodem als eindberging CO

Rotterdam, 10 aug. Koolstofdioxide kan permanent worden opgeslagen in het poreuze gesteente van de diepzeebodem, zonder gevaar van weglekken. Voorwaarde is dat de bodem op een minimale diepte van drie kilometer ligt. CO2 heeft bij de druk en lage temperatuur die op die diepte heerst een hogere dichtheid dan het zeewater. Dat concluderen Amerikaanse onderzoekers van onder meer Harvard University deze week in de online editie van het Amerikaanse wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences. CO2 is een broeikasgas en wetenschappers zoeken naar manieren om het vast te leggen. De bovenste paar honderd meter van de diepe oceaanbodem lijken geschikt voor CO2-opslag. Dieper in het gesteente loopt de temperatuur weer op en wordt CO2 lichter is dan zeewater. Als veldexperimenten deze theorie bevestigen, zo stellen de onderzoekers, dan kan deze vorm van CO2-opslag consequentieloos worden toegepast, zonder er ooit nog omkijken naar te hebben. Deze geologische opslag heeft capaciteit voor koolstofdioxide-uitstoot van duizenden jaren.