Delta Airlines lijdt verlies na reorganisaties

De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Delta Airlines heeft in het afgelopen kwartaal 2,2 miljard dollar (1,7 miljard euro) verlies geleden. Dat heeft de derde maatschappij van de VS, waarmee Air France-KLM een samenwerkingsverband heeft, gisteren gerapporteerd.

In dezelfde periode vorig jaar boekte Delta nog 382 miljoen dollar verlies. Het hogere verlies werd met name veroorzaakt door reorganisatiekosten. Delta heeft sinds september vorig jaar de Chapter 11-status, het Amerikaanse voorportaal voor een faillissement, dat bedrijven doorgaans gebruiken om te saneren en daarna door te starten. De omzet steeg met bijna 10 procent tot 4,66 miljard dollar.

Als bijzondere posten, zoals reorganisatielasten, buiten beschouwing blijven, behaalde Delta het afgelopen kwartaal 175 miljoen dollar winst, vergeleken met een verlies van 304 miljoen dollar in dezelfde periode vorig jaar. Die verbetering was een gevolg van hogere ticketprijzen en het schrappen van enkele routes. Delta verwacht in de eerste helft van 2007 uit de Chapter 11-status te kunnen komen.

Delta heeft bij de faillissementsrechtbank in New York een verzoek ingediend om pensioenverplichtingen aan piloten te schrappen. Als de rechter dat verzoek inwilligt, gaan de verplichtingen gedeeltelijk over op de Amerikaanse overheid, dat dan aan Delta-piloten een gereduceerd pensioen zal uitkeren. Delta heeft met 6.000 piloten, die eerder al akkoord gingen met een loonsverlaging van 14 procent, een akkoord gesloten dat ze geen bezwaar zullen maken tegen het verzoek van Delta. „Als de pensioenverplichtingen aan de piloten niet vervallen, zal Delta snel in een operationele en financiële crisis terechtkomen, die zal verhinderen dat het bedrijf uit de Chapter 11-status komt”, aldus Delta.

Delta leed de afgelopen vijf jaar 11 miljard dollar verlies en schrapte 20.000 banen.

(Reuters, AP)