De Geus niet op CDA-lijst

Minister Aart-Jan de Geus (Sociale Zaken) stelt zich niet verkiesbaar voor een plek op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamer. Eerder al lieten twee andere CDA-ministers, Agnes van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) en Cees Veerman (Landbouw) weten niet in de Tweede Kamer te willen zitten.

De Geus zei vanmorgen in De Telegraaf: „Ik ben een hervormer, geen volksvertegenwoordiger.” De oud-voorzitter van het CNV belandde in 2002 in het kabinet-Balkenende I. Zijn belangrijkste dossier was de hervorming van de WAO in een nieuwe regeling voor arbeidsongeschikten, de WIA.

Een post in een nieuw kabinet houdt De Geus, evenals Van Ardenne, open. Maandagavond beslist het hoofdbestuur van het CDA over een concept-kandidatenlijst voor de Tweede-Kamerverkiezingen van 22 november. Een dag later maakt het CDA deze lijst bekend. Premier Balkenende wordt voorgedragen als lijsttrekker. Er hebben zich circa 180 kandidaten gemeld. Het congres van het CDA stelt op 30 september de definitieve lijst vast.

Rectificatie / Gerectificeerd

In het bericht De Geus niet op CDA-lijst (10 augustus, pagina 2) wordt De Geus oud-voorzitter van het CNV genoemd. Dat is onjuist. De Geus is vicevoorzitter van het CNV geweest.