Cuba gaat optreden tegen Amerikaanse satellietzenders

Rotterdam. De Cubaanse regering gaat optreden tegen de Amerikaanse satellietzenders die veel Cubanen op semi-clandestiene wijze kunnen ontvangen. Dat heeft de Granma, het orgaan van de communistische partij, gisteren meegedeeld. Hele Cubaanse huizenblokken delen aansluitingen op de Amerikaanse zenderpakketten, vaak afkomstig van slechts één schotel. Veel Cubanen kijken zo naar entertainmentprogramma`s, soaps en videoclips - en doorgaans niet naar nieuwszenders.

Het regime gedoogde de schotels de afgelopen jaren en trad slechts sporadisch op, ook omdat een effectieve bestrijding ervan lastig is. Nu president Fidel Castro een maagoperatie heeft ondergaan en de leiding over Cuba tijdelijk in handen is van zijn broer Raúl, wil het regime de inbreuk op haar informatiemonopolie blijkbaar dichten. Volgens het krantenartikel zijn de zenders er op uit ”de Revolutie te verslaan en het land te annexeren. Een groot deel van de programmering heeft een destabiliserende, inmengende en subversieve inhoud, die de activiteiten van terroristen aanjaagt.” Het artikel laakt ook ”de Amerikaanse verspreiding van computers, korte-golf-radio`s, satellietschotels, decoders, fax- en kopieerapparaat onder huurlingen [dissidenten].”