Corporatie wil ziekenhuis in A’dam kopen

Het Medisch Centrum Alkmaar overweegt het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam te kopen. Ook twee Amsterdamse woningcorporaties zijn geïnteresseerd.

Het Slotervaartziekenhuis staat vanwege zijn penibele financiële situatie te koop. Het is de eerste keer in Nederland dat een ziekenhuis via een openbare verkoop van de hand gaat. Eerder dit jaar ontbond het Slotervaartziekenhuis (bijna 1.300 voltijdbanen, ruim 90 miljoen euro inkomsten) samenwerkingsafspraken met het VU Medisch Centrum in Amsterdam. De periode waarin geïnteresseerden konden onderhandelen over verkoop loopt half augustus af. Mogelijk wordt die verlengd.

Per saldo zijn nog vier partijen in de race, zo zeggen mensen die bekend zijn met het dossier. Behalve het Medisch Centrum Alkmaar, dat er een dependance van wil maken, hebben de Amsterdamse woningcorporaties Het Oosten en De Key een gezamenlijke interesse. Zij zouden geïnteresseerd zijn in de geriatrische afdeling van het ziekenhuis. Ook zouden ze er woningen voor ouderen in willen maken.

Ook een consortium met onder meer ABN Amro en het gespecialiseerde NKI-AvL ziekenhuis, dat naast het Slotervaartziekenhuis staat, is een serieuze kandidaat. De vierde partij is een Nederlandse holding, die door een kapitaalkrachtige Turkse investeerder wordt gefinancierd.

Een woordvoerster van het Medisch Centrum Alkmaar (bijna 3.100 medewerkers) zegt geen commentaar te willen geven. Alle betrokken partijen hebben, net als het Slotervaartziekenhuis zelf, een geheimhoudingsverklaring getekend dat ze geen informatie aan de media geven.

Gezien de slechte financiële situatie van het Slotervaartziekenhuis moet een overname snel rond komen. Het ziekenhuis kreeg twee weken geleden een financiële meevaller toen het College van Beroep voor het bedrijfsleven het ziekenhuis grotendeels in het gelijk stelde in een slepende zaak over vergoedingen van de zorgverzekeraars over de jaren tot en met 2003.

De openbare verkoop van het ziekenhuis is afgedwongen door het College sanering zorginstellingen, die moet waken over de publieke financiële belangen. Het College ging niet akkoord met het feit dat het Slotervaartziekenhuis met maar één partij onderhandelde. Daarop zette het ziekenhuis zich in juni in een advertentie te koop. Zo’n twintig partijen reageerden, waarvan nu nog vier over zijn.

Met de overname van alleen al het gebouw van het ziekenhuis aan de Louwesweg zijn zeker enkele tientallen miljoenen euro gemoeid.

    • Esther Rosenberg
    • Menno Tamminga