CBS: economie houdt vaart

De Nederlandse economie houdt vaart. De groei van het bruto binnenlands product (bbp) bedroeg in het tweede kwartaal van dit jaar 2,4 procent. Er kwamen ten opzichte van de zelfde periode vorig jaar in totaal 80.000 banen bij.

Dit heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vanochtend bekendgemaakt. Ook in het eerste kwartaal van dit jaar was de economische groei gunstig, met 2,9 procent. De eerste helft van 2006 is daarmee het beste halfjaar voor de economie sinds de malaise toesloeg in 2001.

De cijfers van het CBS bevestigen eerder uitgesproken verwachtingen van het Centraal Planbureau over de groei dit jaar van de economie. Ook het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is lovend over de Nederlandse economie, zo bleek vorige week.

In vrijwel alle opzichten doet de economie het nu goed. De investeringen van bedrijven, met name in machines en computers, trokken fors aan met 2,6 procent. Ook in vrachtwagens en woningen werd meer geïnvesteerd.

Ook dienstverleners als de uitzendbranche, de groothandel en de banken zorgden voor groei. De detailhandel profiteerde sterk van kooplustige consumenten. De groei in de industrie en de bouw is daarentegen volgens het CBS zeer bescheiden.

De consumentenbestedingen stegen flink met 2,8 procent. Met name aan duurzame consumptiegoederen, een belangrijke maatstaf voor de stemming in huishoudens, werd meer uitgegeven. Deze namen toe met 8 procent.

De buitenlandse handel blijft een van de steunpilaren. De export groeide met 6,6 procent net iets harder dan de invoer, die toenam met 6,5 procent toenam. Omdat Nederland een handelsoverschot heeft, draagt dit bij aan de groei.

Van kwartaal op kwartaal berekend bedroeg de economische groei in het tweede kwartaal 1 procent. Dat is de hoogste kwartaalgroei in twee jaar.

Achtergrond: pagina 11