Boycot Coca-Cola en Pepsi in India

Multinationals Coca-Cola en Pepsico liggen onder vuur in India. De frisdranken van de twee colareuzen zouden volgens een gerenommeerde milieuorganisatie in New Delhi te hoge concentraties pesticiden bevatten. De deelstaatregering van Kerala, waar meer dan 30 miljoen mensen wonen, heeft daarop gisteren een verbod afgekondigd op de verkoop en de productie van frisdranken van beide bedrijven.

Andere deelstaten als Madhya Pradesh en Punjab maakten al eerder bekend dat Coca-Cola en Pepsi niet meer verkocht mogen worden op scholen en in overheidsinstanties in die staten. Uit het vorige week gepubliceerde onderzoek van het Centre for Science and Environment (CSE) bleek dat in de flesjes frisdrank van de twee concerns het gehalte aan pesticiden 10 tot 50 keer hoger was dan de voorgeschreven norm in India. Voor zijn steekproef onderzocht CSE flesjes uit twaalf verschillende deelstaten.

Pepsico opende deze week een offensief tegen de aantijgingen. In advertenties in landelijke dagbladen stelt het bedrijf dat er niets aan de hand is met zijn frisdranken en dat het veilig is ze te drinken. In zijn advertentie wijst Pepsico de consument er ook op dat hij of zij niet leeft in een pesticide vrije wereld. In een staatje, op basis van onderzoek uit 2004, laat het bedrijf daarbij zien dat er is voldaan aan de overheidsnormen.

Souparno Banerjee, zegsman van CSE, omschrijft de advertentie van Pepsico als „slim copywriting van halve waarheden [...] Het zijn cijfers uit 2004. Het totale gehalte van pesticiden lag in dat onderzoek onder de norm, maar de concentratie van bijvoorbeeld DDT, een verboden en dodelijke pesticide, was 80 keer te hoog.” Hij zegt ook: „Wij hebben drie jaar geleden hetzelfde onderzoek gedaan en toen troffen we al te hoge concentraties pesticiden aan. Blijkbaar hebben beide bedrijven niets veranderd aan de samenstelling.”