Arrestatie Britse journalist

De Britse politie heeft dinsdag drie mannen voor ondervraging aangehouden in verband met beschuldigingen dat telefoons van medewerkers van prins Charles zijn afgeluisterd.

Onder de arrestanten bevindt zich Clive Goodman, de koninklijk-huisverslaggever van News of the World, de zondagseditie van het populaire dagblad The Sun. Goodman en een andere arrestant zaten gisteren nog steeds vast. Ook zijn er op drie plaatsen huiszoekingen verricht.

De zaak kwam eind vorig jaar aan het rollen, toen drie leden van de staf van prins Charles het vermoeden kregen dat ze werden afgeluisterd. Ze dienden een klacht in bij de politie. Daarop volgde een uitgebreid onderzoek, dat zich volgens een verklaring van Scotland Yard inmiddels ook uitstrekt tot andere bekende figuren, onder wie enige politici. Het zou onder meer gaan om afgeluisterde voice-mails. Evenmin wordt uitgesloten dat ook leden van het koninklijk huis zelf zijn afgeluisterd.

Volgens de verklaring van de politie wordt het onderzoek geleid door de antiterreurafdeling van de politie, omdat er belangrijke veiligheidsaspecten kleven aan de zaak. Het onderzoek richt zich in dit stadium grotendeels op telefoonbedrijven. Volgens deskundigen kunnen buitenstaanders zich zowel tot vaste als mobiele telefoons toegang verschaffen indien ze beschikken over bepaalde codes. In de jaren ’90 werden zowel prins Charles als zijn toenmalige echtgenote, prinses Diana, daarvan al eens het slachtoffer.