Andere tabouleh

Voor 2-3 porties: 150 g grove burghul; geraspte schil en sap van 1 citroen; 125 g fijngesneden snijbonen; 3 eetl. zeer fijn gesneden peterselie; 3 eetlepels zeer fijn gesneden munt; 3 eetlepels olijfolie extra vergine; zout en versgemalen peper; 1/2 citroen, uitgeperst

Van grove burghul – gestoomde, gedroogde en gebroken tarwekorrels – kan een heerlijke salade worden gemaakt die in het Midden Oosten tabouleh wordt genoemd. De gebroken tarwekorrels hoeven door het voorstomen niet meer te worden gekookt maar kunnen toe met slechts een betrekkelijk korte weektijd waarna ze moeten uitlekken en verder zwellen zodat ze droog en ‘donzig’ worden en een aantrekkelijke beet behouden.

De kunst is er een smaakrijke, droge salade van te maken als kern van een koude maaltijd op warme dagen. Om eens te variëren met deze klassieke Libanese salade, heb ik behalve de geëigende groene kruiden ook een frisse zomergroente door de burghul gemengd.

Met een snijbonenmolentje heb je in een handomdraai verse fijngesneden snijbonen en dat is een feest. De fijngesneden snijbonen kunnen ook vervangen worden door geblancheerde, dubbel gedopte tuinbonen (netto eveneens 125 gram) als de groente maar ondergeschikt blijft aan de burghul.

Bereiding: Doe de burghul ’s morgens in een kom en giet er ruim koud water op. Laat de korrels 45 minuten weken, giet ze af in een bolzeef en laat kort uitlekken. Spreid de vochtige burghul uit over de bodem van een ondiepe ovenschaal en roer er citroensap en citroenrasp door. Dek de schaal af met plasticfolie en laat de burghul zo staan (desnoods tot ’s avonds) tot de korrels droog en donzig zijn.

Blancheer de snijbonen 3 1/2 minuut in kokend en gezouten water, giet ze af in een vergiet, spoel ze koud en laat uitlekken. Vermeng de snijbonen, peterselie en munt met de burghul, roer er dan de olie door en breng de salade definitief op smaak met zout, peper en één of twee eetlepels citroensap. Let er op dat de salade droog en korrelig blijft. Serveer bij de tabouleh bijvoorbeeld een grote schaal met gehalveerde hardgekookte eieren met een dot zelfgemaakte mosterdmayonaise erop, plakken tomaat bestrooid met zout, gemalen zwarte peper, blokjes feta en sardines of stukken tonijn uit blik.

Florine Boucher

Morgen: groentetaart.

    • Florine Boucher