Andere bouwkundige eisen voor een tribune

Bij de vraag wie schuld heeft aan het instorten van de trap hoort ook een onderzoek naar het gebruik op het fatale moment.

De trap was niet als trap, maar als tribune in gebruik. En voor een tribune gelden andere bouwkundige eisen als voor een trap. Een trap moet een sterkte van 300 kilogram per vierkante meter hebben, voor een tribune met staanplaatsen geldt een sterkte van 500 kilogram per vierkante meter. Degene die de trap oneigenlijk gebruikt, dat kan het publiek of de organisatie zijn, heeft hier schuld. Niet de eigenaar die niet verantwoordelijk is voor dit oneigenlijk gebruik. Daarnaast stond het publiek niet stil, maar stond mee te deinen op de maat van de muziek. Daardoor lijkt het publiek zelf de hoofdschuldige, de meeste mensen weten dat dat niet kan. Ze dachten er alleen even niet aan.

    • Maarten R. Koren Bussum