‘Als het aan mij ligt nemen we nu plastic buizen’

Koperdieven hebben in het Noord-Brabantse Halsteren al drie keer de regenpijpen van de Martinuskerk gesloopt. „Je kunt natuurlijk camera’s gaan plaatsen, maar dat is toch idioot voor een paar afvoerbuizen.”

Kerkrentmeester René van Staalduinen laat zien hoe aan het gemeentehuis de koperen afvoerpijpen nog stevig verankerd zitten. Foto Joyce van Belkom Halsteren, 09-08-2006 Dhr van Staalduiven bij een van de koperen afvoerpijpen die in de muur verankerd zitten, in tegenstelling tot de pijpen die van de Martinuskerk werden gestolen. © Joyce van Belkom Belkom, Joyce van

Drie keer al dit jaar werden van de Martinuskerk in Halsteren (Noord-Brabant) de koperen afvoerbuizen gestolen. „Als het aan mij ligt, vervangen we ze gewoon door plastic buizen”, zegt René van Staalduinen, hoofd van de kerkrentmeesters in Halsteren en Nieuw Vossemeer. Aan de telefoon is van Staalduinen wat terughoudend: „Tja, je gewoon niet voorzichtig genoeg kunt zijn met al die diefstallen.”

„Bij de eerste diefstal in maart had ik de dakgoten nog maar een dag laten vervangen en ze werden opnieuw gestolen", vertelt Van Staalduinen. Van het gemeentehuis naast de kerk werden de dakgoten ontvreemd, samen met een groot koperen beeld. Vergelijkbare feiten vonden plaats in Hogerheiden en Huybergen. De politie van Bergen op Zoom constateert een sterke stijging van koperdiefstallen in de buurt. Een woordvoerder laat wel weten dat de koperdiefstallen niet apart worden geregistreerd en dat er dus geen absolute cijfers van zijn.

De Martinuskerk ligt pal in het centrum van Halsteren. De diefstallen zorgen volgens Van Staalduinen voor ongerustheid in de buurt. „De buurtbewoners zijn alert, maar hebben niets gehoord. Waarschijnlijk konden de dieven langs achteren ontkomen.”

Koper is gemakkelijk te ontvreemden, omdat het aan de buitenkant van gebouwen zit. Veel gebouwen hebben koperen dakgoten of bliksemafleiders van koper. Meer dan een betonschaar is niet nodig om dat los te krijgen. Maar Van Staalduinen vermoedt dat de koperdieven in de Martinuskerk geen professionele dieven zijn, „wel mensen die aan de grond zitten. Het gaat maar om 50 meter regenpijp, dat kan toch niet veel waard zijn?”

Maar op de zwarte markt, bij schroothandelaars, krijg je al gauw 4 tot 5 euro voor een kilo koper. Je moet dan natuurlijk wel met een flinke hoeveelheid aan komen. Zo’n schroothandelaar kan er op de kopermarkt een aardige prijs voor krijgen, op de metaalmarkt in Londen werden de afgelopen prijzen tot ver boven de 7.000 dollar per duizend kilo koper genoteerd. Volgens handelaren hangt de sterke prijsstijging samen met een aanhoudende vraag. Die vraag komt vooral vanuit snel groeiende economieën als China en India. Tezamen met voorraadstoringen en aanhoudende kooporders van fondsen leidde dat tot een flinke prijsstijging, sinds 2001 is de prijs verzesvoudigd. De snelle prijsstijging van de afgelopen maanden, hangt verder samen met een mijnstaking in Chili, de goortste koperproducent van de wereld.

Volgens Van Staalduinen loopt de schade aan de Martinuskerk op tot 10.000 euro. Niet vanwege de hoeveelheid koper, „dat is nog het minste”, maar vanwege de hoge kosten om de schade te herstellen. De buizen werden hardhandig uit de muren getrokken. De Martinuskerk is een gebouw dat valt onder Monumentenzorg.

Firma’s die bliksemafleiders produceren, raden aan om aluminimumdraad te gebruiken. Dat geleidt even goed, maar is veel goedkoper. Maar omdat de Martinuskerk een monument is, mag dat in Halsteren niet. Van Staalduinen wil daarom dat de nieuwe koperen afvoerbuizen net zoals in het gemeentehuis met betonlijm aan de muur worden bevestigd (zie foto). Een andere oplossing is camera’s plaatsen. „Een beetje idioot voor een paar koperen buizen, maar er moet echt een oplossing komen.”

    • Eline Bergmans