Ajax bijna klaar met Denen

Twee doelpunten van Huntelaar verschaffen Ajax goede uitgangspositie voor plaats in Champions League.

Amsterdammers winnen tegen verhouding in met 2-1.

Jaap Stam, Klaas-Jan Huntelaar en John Heitinga vieren de openingstreffer van Ajax in de voorronde van de Champions League tegen FC Kopenhagen. Foto AFP Ajax player Klass Jan Huntelaar (C) is congratulated by teammates Jaap Stam (L) and Johnny Heitinga (R) after scoring the opening goal in the match FC Copenhagen vs Ajax Amsterdam during the UEFA Champions League third round firts leg qualification match 09 August 2006 in Parken in Copenhagen. AFP PHOTO CLAUS BECH ANDERSEN AFP

Ajax heeft een riant uitzicht op het bereiken van de Champions League. Dank zij twee treffers van Klaas-Jan Huntelaar versloeg de Amsterdamse ploeg in de eerste ontmoeting van de voorronde het lange tijd sterkere FC Kopenhagen met 2-1.

Vol vertrouwen reisde Ajax naar de Deense hoofdstad. Spelers als de Deen Kenneth Perez beweerden dat ze ondanks een matige voorbereiding klaar waren voor het zware examen in het nog prille seizoen. Trainer Henk ten Cate bagatelliseerde de kracht van Kopenhagen. Maar uiteindelijk mocht Ajax van geluk spreken dat het geheel tegen de verhouding in een overwinning uit het vuur sleepte.

Deelname aan de lucratieve Champions League is voor Ajax niet alleen van sportief belang. De club uit de Arena kan best wat extra inkomsten gebruiken. Door dure aankopen en minder inkomsten uit verkochte voetballers is Ajax in de rode cijfers beland.

John Heitinga kreeg in de opstelling van het team van Ten Cate de voorkeur op de rechtsbackpositie boven aanwinst George Ogararu. In tegenstelling tot in het Nederlands elftal opereerde Wesley Sneijder niet als centrale middenvelder, maar op de plek van linkshalf. Trainer Henk ten Cate liet Hedwiges Maduro met de ‘punt naar achteren’ spelen. Bij FC Kopenhagen maakten de oud-Ajacieden André Bergdølmo en Jesper Grønkjaer deel uit van de basisformatie.

Geheel volgens de verwachting bleek de Deense kampioen, die in de nationale competitie al drie wedstrijden heeft gespeeld én gewonnen, in de eerste helft over meer wedstrijdritme te beschikken. Ajax had ook moeite met de fysieke kracht van Kopenhagen. Vooral op het middenveld, waar Ajax met een man minder speelde, ontwikkelde Kopenhagen vaak veel meer snelheid. Balverlies van Wesley Sneijder vormde regelmatig het startsein voor de Denen om razendsnel om te schakelen van verdediging naar aanval.

Kopenhagen was sterker in de persoonlijke duels en demonstreerde merkwaardig genoeg ook veel meer bezieling dan Ajax. De eerste kansen waren dan ook voor het team van trainer Solbakken. Met name vrije trappen, hoekschoppen en voorzetten van de flanken bleken gevaarlijk. Het defensieve centrum van Ajax, met aanwinst Jaap Stam en Thomas Vermaelen, wankelde diverse keren. Bij een vrije trap van Lars Jacobsen kopte oud-Heerenveen-spits Marcus Allbäck maar net over. Oud-Roda-speler Fredrik Berglund kreeg even later een nog grotere kans na een kopbal van Michael Silberbauer.

Geheel tegen de verhouding in was het echter Ajax dat op voorsprong kwam. Een vrije trap op links van Sneijder werd doorgekopt door verdediger Vermaelen en wie anders dan goudhaantje Klaas-Jan Huntelaar stond op de goede plek om in te koppen. Hij hoefde in een bomvol doelgebied eigenlijk maar tegen de bal aan te lopen.

Lang kon Ajax van die opzienbarende voorsprong niet genieten. Kort voor rust veroorzaakte Heitinga een vrije trap tegen Grønkjaer. Tobias Linderoth trok de bal voor het doel en vervolgens liet Heitinga zich aftroeven in een kopduel met de lange verdediger Brede Hangeland: 1-1.

Ajax begon de tweede helft geconcentreerd. Maar Linderoth trof de paal uit een corner. Ook Sneijder was met een vrije trap dicht bij een doelpunt.

Ajax had in de tweede helft wat meer controle over de wedstrijd. Ten Cate wisselde zijn flankspelers, maar deed niets aan de problemen op het middenveld. Ryan Babel (links) en Markus Rosenberg (rechts) kwamen in de ploeg voor de tegenvallende Perez en de moegestreden Mauro Rosales. Rosenberg raakte even de bal voordat de vrijgelaten Huntelaar op de rand van het strafschopgebied keihard uithaalde: 1-2.