Adriaanse stapt op bij Porto om spits

Een conflict over het te voeren clubbeleid heeft ertoe geleid dat trainer Co Adriaanse vertrekt bij FC Porto. De coach vertrok gisteren plotseling uit het trainingskamp in Soestduinen. Hij wilde niets kwijt over zijn vertrek bij de Portugese voetbalclub.

Adriaanse liet in een persverklaring weten dat er sprake was van een vertrouwensbreuk en een onwerkbare situatie. Ook zijn Nederlandse assistent Jan Olde Riekerink, techniektrainer Chris Kronshorst en keeperstrainer Wil Coort namen ontslag. De betrokkenen maakten hun beslissing gisteren bekend in een persverklaring. Zij wilden geen van allen reageren op het nieuws.

Mogelijke oorzaak van het opstappen van Adriaanse is het uitblijven van versterking en de kampioenspremie die de technische staf nog te goed zou hebben. De Amsterdamse trainer drong aan op een nieuwe spits, maar dat bleek financieel onhaalbaar voor de club, die aanvaller Benni McCarthy zag vertrekken naar Blackburn Rovers. Adriaanse had voor de vacature Jan Vennegoor of Hesselink van PSV op het oog.

Adriaanse stapte een jaar geleden na een memorabele periode bij AZ over naar de Portugese club en was direct in zijn eerste jaar succesvol. Hij werd – voor het eerst in zijn loopbaan – landskampioen en won bovendien de nationale beker. De afgelopen weken was hij met FC Porto in Nederland. De club deed ondermeer mee aan het Amsterdam Tournament.

Op dat toernooi gaf Adriaanse geen blijk van een verslechterde verhouding met de bestuurders van de club, waar hij in beeld was gekomen door zijn goede resultaten met AZ. Bij die club bereikte hij twee jaar op rij Europees voetbal. Eerder was hij al succesvol met Willem II door de Champions League te halen.

Het afscheid van Porto is een nieuwe deceptie voor Adriaanse. In 2001 werd hij ontslagen door Ajax en was hij een jaar werkeloos.