7 redenen om naar buiten te gaan

1 uit eten met iens

Star Ferry (Muziekgebouw)

Piet Heinkade 1, Zeeburg, AmsterdamTelefoon (020) 788 20 90Keuken open 10.00-22.00Categorie: Terras aan het water

Het oogappeltje van menig architect en dat is meer dan terecht. Het uitzicht is oogstrelend vanuit de overweldigende ruimte. Verwacht geen knusse bedoening waar het personeel meteen komt aansnellen als je met de vingers knipt. Inrichting en decor is waar het om draait en de kwaliteit van het eten komt met stip op de tweede plaats. De meeste gerechten zijn voorzien van een Aziatisch tintje, veelal met de smaak van prefabricatie.

redelijk | Een plek van uitersten. Fan-tas-tisch uitzicht, echt heel rustgevend op een zwoele zomeravond. Superlekkere snacks, helaas ook voor superhoge prijzen: zes gefrituurde garnalen zijn overheerlijk, maar kosten meer dan tien euro. Ik heb er een keer ’s avonds gegeten; de bediening maakte fout op fout, bracht telkens verkeerd eten en deed daar dan heel laconiek over. Ook wat de bediening betreft is het nogal dramatisch. Beetje ongeïnteresseerd en jolig, en je moet te lang wachten. Het uitzicht maakt echter een hoop goed.

(28-06-2006 C.O. te Amsterdam)

Eet en recenseer mee via www.nrc.nl/iens

2 TENTOONSTELLING

What happened to Art.

Eindhoven: Van Abbemuseum. Vandaag geopend tot 21.00u, vanaf 17.00u is de toegang gratis. Inl: www.vanabbemuseum.nl

Ter gelegenheid van de 70ste verjaardag van het Van Abbemuseum kun je iedere donderdagavond gratis naar het museum. Bijvoorbeeld voor een bezoek aan What happened to Art. Een keuze uit de collectie 1955-2000. Deze tentoonstelling laat aan de hand van de eigen collectie ontwikkelingen en veranderingen zien die hebben plaatsgevonden in de periode 1955 tot 2000. Tegenstellingen en contrasten worden zichtbaar gemaakt en verscherpen onze huidige visie op de kunst van de afgelopen vijftig jaar.

3 LOCATIETHEATER

Eva, de tragiek van een engel

Arnhem: Sonsbeek Theater Avenue bij de Witte Villa. Do & vr doorlopend vanaf 20.00, za & zo vanaf 14.00u. Duur: 15 minuten. Inl: www.sonsbeektheateravenue.nl

Toneelgroep Dapper speelt tijdens de Sonsbeek Theater Avenue Eva, de tragiek van een engel. Eva is aflevering II in een reeks korte tragikomedies onder de titel ‘Münchhausen/verborgen campinggebreken’, gesitueerd in een bungalowtent op een fictieve camping. Een charmante vrouw, Eva, meent een gevallen engel te zijn en ziet het als haar opdracht de mensen te herinneren aan de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog. Niet geschikt voor jeugdige kijkers.

4 SCHRIJVERS

De Schrijverstoren

Amsterdam: Martin Luther Kingpark. Locatie: Brandtoren. Entree: 3,50 euro. Inl: www.deparade.nl

Op rondreizend theaterfestival De Parade is er iedere donderdag, vrijdag en zaterdag De Schrijverstoren. Twee schrijvers lezen voor uit eigen werk op grote hoogte: op de Brandtoren. Het publiek luistert door koptelefoons naar hun verhalen. Deelnemers: Kluun, Adriaan Jaeggi, Leon Verdonschot & Denvis, Daniël Dee, Renske de Greef, Erik Jan Harmens en a balladeer. Na afloop worden boeken verkocht en zijn de schrijvers beschikbaar om te signeren.

5 FILM

Banshun (1949)

Rotterdam: Lantaren/Venster. Tijd: 19.30u. Inl: www.lantaren-venster.nl

De Japanse klassieker Banshun (Late Spring) verbeeldt op sobere, lucide en hartverscheurende wijze het afscheid van een huwbare dochter en haar vader. Japanser dan Japanse taferelen van verstilde Zentuinen en theeceremonies worden lichtzinnig afgewisseld met het gebabbel van twee vriendinnen die Engelse thee drinken en in plaats van geconfijte kastanjes wulpse stukken slagroomtaart verorberen. Regie: Yasujiro Ozu. Japan, 1949, zwart-wit, 108 minuten. Ned. ondertiteld.

6 MUSEUMFESTIVAL

De 7e hemel

Utrecht: Voormalig gerechtsgebouw, Hamburgerstraat 28. T/m 10 sept, do 17.00-00.00u, vr & za 17.00-01.00u, zo 15.00-21.00u. Entree: 3 euro. Inl: www.de7ehemel.com

Tijdens het zomerfestival De 7e hemel treden zeven musea buiten hun muren in disciplines als film, muziek, dichtkunst en mode. Van donderdag tot en met zondag openen de poorten voor een hemelsbreed programma voor jong en oud. Daarnaast staat iedere vrijdag– en zaterdagavond een ander museum in de schijnwerpers. Buiten op het voorplein, bij een museale fontein en een carrousel, kan er genoten worden van rosé, champagne, cocktails en verschillende tapas.

7 HIPHOP

Hague HipHop 2006

Den Haag/Scheveningen: Brunotti Beach Stadion, Strandweg 2. Op 10 & 11 augustus, vanaf 12.00u. Entree: gratis. Inl: www.haguehiphop.nl

Musicon organiseert in samenwerking met de Haagse hiphopcrews de 7ste editie van het Hague HipHop festival. Na enige jaren door Den Haag te hebben rondgezworven heeft het festival een nieuwe locatie gevonden, namelijk het strandstadion in de Scheveningse Boulevard. Dus lekker met je tenen in het zand genieten van mc’s, breakdancers, dj’s en grafitti-artiesten uit binnen- en buitenland.