7 redenen om binnen te blijven

1 leren

Communiceer met Chinezen

www.teleac.nl/chinees, www.chinglish.com

Dankzij online netwerken zoals Hyves en MySpace is het erg makkelijk geworden om vrienden te maken over de hele wereld. Nu de Chinezen – in totaal 1,3 miljard mensen – ook het internet ontdekt hebben, lijkt het een slimme zet Chinees te gaan leren. Teleac biedt uitkomst met een online cursus Chinees voor beginners. Je vindt er een woordenlijst met de uitspraak erbij, grammaticalessen en praktische oefeningen. Die laatste komen overigens voornamelijk van pas als je bij je nieuwe vrienden thuis uitgenodigd wordt. Je hebt natuurlijk niet van de ene op de andere dag Chinees geleerd. Om toch alvast te kunnen communiceren met zowel Chinezen – die modern Chinees spreken – als Taiwanezen en inwoners van Hong Kong – die klassiek Chinees spreken – kun je vanaf morgen terecht bij het mailprogramma Chinglish.com. Dit systeem vertaalt inkomende en uitgaande mailtjes van Engels naar Chinees en andersom. Op de site vind je verder woordenboeken en andere taalhulpmiddelen, en dat is dan weer een mooie aanvulling op de Teleac-cursus. Hao Yùn! (SJ)

2 film

Schatjes

Veronica, 20.30-22.35u.

Nederlandse hitfilm uit 1984. Een helikopterpiloot woont met zijn hysterische vrouw en vier kinderen vlakbij de basis. Terwijl vader druk aan het werk is en moeder de tennisleraar van haar dochter najaagt, komen de kinderen in opstand. Ze veranderen het huis in een bijna onneembare vesting. Schatjes was in de jaren tachtig een groot bioscoopsucces en kreeg vervolg in Mama is Boos! Nu puur jeugdsentiment. Of cult.

3 documentaire

Dokwerk: Chavez - De strijd om de macht

Ned.3, 22.45-23.55u.

Documentairemakers Kim Bartley and Donnacha O Briain reisden vorig jaar naar Venezuela om een portret te maken van de charismatische president Hugo Chavez, die zijn volledige medewerking gaf. Maar niemand had voorzien wat er daarna gebeurde. Een onthullende documentaire over de maanden voor de gewelddadige afzetting van Chavez en zijn terugkeer als president van Venezuela.

4 film

Angel Eyes

Net5, 20.30-22.30u.

Romantische dramafilm waarin politieagente Sharon Pogue (Jennifer Lopez) verliefd wordt op haar redder in nood. Sharon heeft een traumatische gebeurtenis meegemaakt, die ze probeert te vergeten door zich volledig op haar werk te storten. Niemand neemt ze in vertrouwen, totdat ze tijdens een gewelddadig incident wordt gered door de vriendelijke Catch Lambert. Het blijkt dat Sharon veel gemeen heeft met haar held.

5 Spel

Vroeger of Later

www.vroegeroflater.nl, ook te koop als kaartspel, voor 9,99 euro

Vijf kaartjes voor je neus, klik een keer met je muis en: de klok begint te lopen. De bedoeling van dit internetspel is om zo snel mogelijk de kaartjes, met daarop een historische gebeurtenis, in chronologische volgorde te leggen. Sommige kaartjes zijn gemakkelijk te plaatsen. De Bataafse Opstand komt voor de Tweede Wereldoorlog. Maar wanneer werd het Wilhelmus geschreven? Werd de VOC voor of na de Slag bij Nieuwpoort opgericht? Voor je het weet is de tijd voorbij. Waneer het klikken achter de computer toch wat eenzaam wordt, is er ook een kaartversie om in groepsverband te spelen. Ook daar moeten kaartjes in de juiste volgorde belanden, waarbij de spelers elkaar controleren. Voor wie nu al enthousiast is: het Wilhelmus werd geschreven in 1570. Twee jaar na de Slag bij Nieuwpoort (1600) richtten de Staten-Generaal de VOC op. (MvdM)

Leg de gebeurtenissen op rij.

6 Site-seeing

Aftellen naar je doel

www.tickerfactory.com

Op school kalkte je in je agenda met grote cijfers hoeveel dagen (weken, maanden) het duurde tot je jarig was. Maar de moderne mens heeft een blog of site, en om elke dag dat aftellen bij te houden – dat moet makkelijker kunnen. Het kan zelfs leuker. Op www.tickerfactory.com zijn voor allerlei gebeurtenissen aftelbalkjes te maken, in de gekste uitvoeringen. Aanmaken, kopiëren naar je blog of site, et voilà. Uiteraard zit de verjaardag erbij, maar je kunt ook je eigen event kiezen, of bij een dieet aftellen naar je streefgewicht. Opvallend zijn de tickers voor ovulatie en zwangerschap – wat vast te maken heeft met het bedrijf achter deze site (fertilityfriend.com). De zoete kleuren voor de balken met baby’s als aanwijzer overheersen het aanbod, maar er zijn ook andere leuke combinaties te maken: een Halloween-balk met vleermuizen of een slak in hoog gras – omdat afvallen altijd zo langzaam gaat. (RF)

Een slak als het langzaam gaat

7 Film

A mi madre le gustan las mujeres/My Mother likes Women

Ned. 3, 20.06-21.35u

Op haar verjaardag vertelt Sofia tegen haar drie dochters dat ze een nieuwe geliefde heeft: Eliska, een verlegen, gebroken Spaans sprekende Tsjechische pianiste. Elvira, Jimena en Sol reageren geschokt, en geloven niet dat de immigrante puur amoureuze motieven heeft om met hun moeder aan te pappen. Om dat aan te tonen, proberen twee dochter zélf Eliska te versieren. De Spaanse film A mi madre le gustan las mujeres werd in de internationale filmpers al snel vergeleken met het werk van Spanjes beroemdste regisseur, Pedro Almodóvar. Seksuele taboes worden met milde spot doorbroken, veel personages zijn neurotisch en de gegoede Madrileense middenklasse is onderwerp van satire. Bovendien speelden er twee actrices mee, die ook voor Almodóvar hadden gespeeld. Maar eens kijken of de film meer is dan een kloon. (AW)

Mijn moeder houdt van vrouwen.

Met bijdragen van Roelie Fopma, Saskia Jonker, Mees van der Made en André Waardenburg

    • André Waardenburg
    • Mees van der Made
    • Saskia Jonker
    • Met van Roelie Fopma