Zevenkampster Ruckstuhl is een wereldtopper

Zevenkampster Karin Ruckstuhl is bezig aan internationale opmars. Zij werd tweede bij de Europese kampioenschappen, wat een uitzonderlijke prestatie is. In weerwil van haar kritische geest reageerde ze opgetogen.

Ruckstuhl in Gotenburg tijdens haar op één na beste worp ooit (39,54 meter) gisteren bij het speerwerpen, maandag bij het kogelstoten en gisteren bij het verspringen, waarna ze klom naar de derde plaats in het klassement. Foto’s Getty Images en Reuters GOTHENBURG, SWEDEN - AUGUST 08: Karin Ruckstuhl of the Netherlands competes during the Javelin throw discipline in the Women's Heptathlon on day two of the 19th European Athletics Championships at the Ullevi Stadium on August 8, 2006 in Gothenburg, Sweden. (Photo by Ian Walton/Getty Images) Getty Images

Henk Stouwdam

Op Carolina Klüft staat geen maat in de zevenkamp. Zij beheerst alle onderdelen zo goed, dat Karin Ruckstuhl (25) bij aanwezigheid van de Zweedse voorlopig niet aan gouden medailles en titels hoeft te denken. Maar de Nederlandse is wel bezig aan een indrukwekkende internationale opmars, die gisteren bij de Europese kampioenschappen in Gotenburg tot een zilveren medaille achter Klüft leidde. Bepaald sensationeel voor een meerkampster die vier jaar geleden nog tot de groep jonge atleten behoorde die van de atletiekunie voor een ‘snuffelstage’ mee mocht naar de EK in München.

Ruckstuhl reageerde gisteravond voor haar doen zeer opgetogen. Met recht want de meerkamp is qua bezetting een ‘Europees’ nummer, waarvoor alle topatleten naar Gotenburg waren gekomen. Waar Ruckstuhl bij eerdere toernooien met een kritisch oog pleegde terug te blikken, was ze in het Ullevi Stadion bijna buiten zinnen van vreugde. Want de meerkampster besefte dat het geen pas gaf haar mindere prestaties te evalueren, maar de tijd was aangebroken om te genieten van het succes. „Het is super, niet te geloven dat ik the best of the rest ben.”

In de interviews onmiddellijk na afloop haar race sloeg Ruckstuhls stem voortdurend over, zo opgetogen deed ze haar verhaal. Ze wist niet waarover ze eerst moest vertellen. Over haar vier persoonlijke records (100 meter horden, 200 meter, 800 meter en puntentotaal, red.), over de rust die ze bewaarde op momenten dat het erom spande, zoals bij het kogelstoten en speerwerpen, of over de geslaagde tactiek in de afsluitende 800 meter. Hoe het ook zij, bijna alles klopte in twee dagen. Wat pure winst was, want de meerkampster had de naam op de tweede dag altijd minder te presteren. Ze viel nogal eens terug in de rangschikking, zoals tijdens de Olympische Spelen van 2004 in Athene toen Ruckstuhl op een goed moment derde stond, maar uiteindelijk als zestiende eindigde.

Maar die tijd is voorbij. Ruckstuhl heeft veel vorderingen gemaakt, weet inmiddels hoe ze de zevenkamp moet aanpakken en dat in haar geval de werpnummers de achilleshiel zijn. En zo was het ook gisteren in Gotenburg, met het verschil dat Ruckstuhl door matige prestatie bij het kogelstoten en speerwerpen niet terugviel, maar recht overeind bleef.

Eigenlijk was het speerwerpen doorslaggevend. Ze gooide onder regenachtige omstandigheden twee keer abominabel slecht, maar zorgde in haar derde en laatste poging voor de bevrijdende afstand van 39,54 meter, haar op één na beste worp ooit. Ruckstuhl: „Ik bleef rustig en ben niet in paniek geraakt. En dat betaalde zich uit. Eindelijk, want ik heb veel geïnvesteerd in de werpnummers.”

Door die bevrijdende worp met de speer begon Ruckstuhl vanuit een derde plaats in het tussenklassement aan de afsluitende 800 meter, maar allerminst met de zekerheid van een medaille. Integendeel. Er stonden op dat moment zes atleten binnen twee seconden van elkaar. Ruckstuhl had net zo goed zevende kunnen worden. Maar dankzij een tactisch sterke race bleef ze in het spoor van de Duitse Lilli Schwarzkopf, op papier de snelste loopster en dus haar belangrijkste concurrente. Ruckstuhl liet zich niet verleiden snel van start te gaan en spaarde haar krachten tot het laatste rechte eind waarop ze in machtige eindsprint oprukte van de vierde naar de tweede plaats en een fractie van een seconde overhield om in het klassement Schwarzkopf achter zich te houden. Het verschil bleek uiteindelijk drie punten: 6.423 voor Ruckstuhl tegen 6.420 voor de Duitse, wat op de 800 meter neerkomt op een marge van driehonderdste seconde. Het puntentotaal was een flinke verbetering van haar persoonlijk én nationaal record, dat tot gisteren op 6.318 punten stond.

De zilveren medaille was haar tweede op een groot toernooi in een tijdsbestek van vijf maanden. In maart werd Ruckstuhl tweede bij de WK indoor in Moskou, maar dat resultaat riep door de zwakke bezetting ambivalente gevoelens bij haar op. Daar was in Gotenburg geen sprake van. Ruckstuhl heeft aangetoond tot de wereldtop te behoren en een medaillekandidaat te zijn bij zowel de WK van volgend jaar in het Japanse Osaka als over twee jaar bij de Olympische Spelen in Peking.

    • Henk Stouwdam