Zalm wijst kritiek Amsterdam af

Minister Zalm (Financiën, VVD) trekt zich niets aan van de bezwaren van de gemeente Amsterdam tegen de verkoop van een minderheidsbelang in de luchthaven Schiphol. Hij wil vaart maken met de operatie.

Dat heeft Zalm gisteren geschreven in een vertrouwelijke brief aan de gemeente. Volgens de minister frustreert Amsterdam het „algemeen belang” als het volhardt in haar verzet tegen de deelverkoop van het staatsaandeel.

Zalm verwacht eind september op een bijzondere aandeelhoudersvergadering de benodigde statutenwijziging te kunnen doorvoeren. Amsterdam, met 21,8 procent minderheidsaandeelhouder, heeft gedreigd deze wijziging te blokkeren. Het linkse college van B&W en de gemeenteraad verzetten zich fel tegen de gedeeltelijke privatisering van Schiphol.

Het parlement – Tweede en Eerste Kamer – heeft voor de zomer de nieuwe Luchtvaartwet goedgekeurd die de weg effent voor deelprivatisering van de luchthaven.

Twee weken geleden stuurde de Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher (PvdA) een brief aan Zalm waarin hij aandrong op een „gezamenlijk onderzoek om een voor alle partijen aanvaardbare uitkomst verder te verkennen”. Dit voorstel werd op het ministerie van Financiën uitgelegd als een poging van Amsterdam om de verkoop te vertragen tot de vervroegde verkiezingen van 22 november. Eerder had Asscher al voorgesteld dat de gemeente Amsterdam de staatsaandelen voor een lage prijs zou kunnen overnemen.

In zijn antwoord maakt Zalm korte metten met de argumenten van het gemeentebestuur. Het doel van het kabinet is om een minderheidsbelang te verkopen aan private marktpartijen, niet aan lagere overheden, zoals Amsterdam wil. Zo is dit in de Kamerbehandeling ook aan de orde geweest. Amsterdam kan zich niet beroepen op waarborging van het publieke belang, aangezien het toezicht op Schiphol bij het Rijk berust. Tot slot zal groter aandelenbezit van lagere overheden niet leiden tot meer marktwerking.

    • Roel Janssen