www.nrc.nl

Kayapó indianen in het Braziliaanse Amazone-gebied Zur ARTE-Sendung am 05. August 2006 um 20.15 Uhr (Wiederholung: 06. August 2006 um 08.55 Uhr) Kunst und Mythos (6/8) Bildunterschrift: Die "weiße Haube" der Kayapo-Indianer ist ihr wichtigster und prächtigster Kopfschmuck. Bildrechte: ARTE F Honorarfreie Verwendung nur im Zusammenhang mit genannter Sendung und bei folgender Nennung "Bild: Sendeanstalt/Copyright". Andere Verwendungen nur nach vorheriger Absprache: ARTE-Bildredaktion, Tel.: Carine Jechoux +33 3 88 14 21 37 und Silke Wölk +33 3 88 14 22 25, E-Mail: bildredaktion@arte-tv.com

Weblog wereld. In dit blog links naar spraakmakende stukken op het gebied van de internationale politiek, verzameld door redacteur internationale betrekkingen Juurd Eijsvoogel, chef opinie Marc Leijendekker en buitenlandredacteur Merijn de Waal. „Vandaag viert de wereld de Internationale Inheemse Volkerendag. De Algemene Vergadering van de VN riep de dag in het leven bij het begin van het ‘internationale decennium voor ’s werelds inheemse volkeren’, in 1994. Twee jaar geleden besloten de lidstaten er een tweede decennium aan vast te plakken, omdat aan de bescherming van inheemse volkeren nog steeds veel schort. Een voorbeeld hiervan geeft regenwoudactivist Russel Mittermeier in een opinie-artikel in The Boston Globe. Hij beschrijft hoe het leven van de Kayapó-indianen (foto) in het Braziliaanse deel van de Amazone bedreigd wordt door de aanleg van stuwdammen, betaald door de Wereldbank.”

www.nrc.nl/wereld

Weblog New York. Over 5 weken is het vijf jaar geleden dat de aanslagen op het World Trade Center (foto) en het Pentagon plaatsvonden. In de Amerikaanse blogosfeer is daar nog steeds veel over te doen, weet correspondent Freek Staps. „Goed zoeken is niet nodig om kritische weblogs over de aanslagen van 11 september 2001 tegen te komen. Het was een ‘inside job‘, schrijven velen.

„Er zijn academische medestanders. Zoals Kevin Barrett – sinds vorige week heeft Wikipedia zelfs een lemma over hem. Barrett geeft een semester les (‘Islam voor Beginners’) aan de University of Wisconsin. Hij zei onder meer dit: ‘As a Ph.D. Islamologist and Arabist I really hate to say this, but I’ll say it anyway: 9/11 had nothing to do with Islam. The war on terror is as phony as the latest Osama bin Laden tape.’”

www.nrc.nl/newyork