‘VS-militairen in Irak drinken tegen angst’

Amerikaanse militairen in Irak gebruiken alcohol, hoestsiroop en aspirines om hun angst om aangevallen en gedood te worden te bedwingen. Dat heeft een getuige gisteren verklaard in de rechtszaak tegen vier Amerikaanse militairen die van verkrachting en moord worden verdacht.

Soldaat eerste klasse Justin Cross beschreef het gedrag van zijn legereenheid tijdens een militaire hoorzitting in de Iraakse hoofdstad Bagdad. Tijdens de hoorzitting moet duidelijk worden wat er vijf maanden geleden is gebeurd in Mahmudiya, een dorp ten zuiden van Bagdad. Vier Amerikaanse militairen en één oud-militair worden ervan verdacht een Iraaks meisje te hebben verkracht en haar en haar familie hebben vermoord. Het gebied rond Mahmudiya staat bij de legereenheid bekend als de ‘driehoek des doods’.

Volgens getuige Cross, geen verdachte in de zaak, „voelt elke stap alsof je kan worden opgeblazen”. „Je bereikt een punt waarop je denkt ‘Als ik vandaag dood ga, dan ga ik’”, zo verklaarde hij gisteren. Vorige maand zei de hoogste chirurg van het Amerikaanse leger dat uitzending naar Irak zware geestelijke stress veroorzaakt bij militairen.

Onderzoeksrechter Benjamin Bierce zegt van een verdachte te hebben gehoord dat de militairen het plan om het huis van de veertienjarige Abeer Qassim al-Janabi binnen te dringen bedachten, terwijl ze kaart speelden en Iraakse whiskey gemixt met een energiedrankje dronken. Volgens verschillende getuigenissen verkrachtten de militairen het meisje één voor één. Voormalig soldaat eerste klasse Steven Green, die terechtstaat in de Amerikaanse staat North Carolina, heeft volgens verklaringen de familie van het meisje met een Kalasjnikov doodgeschoten, daarna ook het meisje verkracht en haar vervolgens doodgeschoten. Het lijk van het meisje zou in brand zijn gestoken. Green werd eerder uit het leger ontslagen vanwege een „persoonlijkheidsstoornis”.

Als de zaak voor de krijgsraad komt en de verdachten veroordeeld worden voor moord met voorbedachten rade, kunnen zij de doodstraf krijgen. De zaak-Mahmudiya is de vijfde tegen VS-militairen in Irak. Onderzoek van het Pentagon naar mariniers die 24 burgers zouden hebben doodgeschoten in Haditha in november, is nog lopende. De Iraakse premier Maliki heeft onafhankelijk onderzoek geëist. (AP, Reuters)