VS, Frankrijk oneens over VN-resolutie

De Verenigde Staten en Frankrijk zijn het volgens diplomaten in New York oneens over wijziging van hun ontwerpresolutie in de VN-Veiligheidsraad over beëindiging van de oorlog tussen Israël en de shi’itische Libanese organisatie Hezbollah.

Libanon en de Arabische wereld in het algemeen hebben de huidige tekst als gebrekkig afgewezen.

Namens een Arabische delegatie die speciaal naar New York was gekomen, eiste de Qatarese minister van Buitenlandse Zaken gisteren dat een oproep tot een onmiddellijke Israëlische terugtrekking uit Libanon in de tekst wordt opgenomen. Een Franse aanpassing van de tekst in die richting werd echter volgens VN-diplomaten door de VS verworpen. De Franse president Chirac bevestigde vanochtend dat de VS „kennelijk bedenkingen hebben”.

Washington vreest dat een Israëlische terugtrekking voor de aankomst van een sterke, nieuwe vredesmacht een vacuüm creëert waar Hezbollah van zal profiteren. Libanon heeft aangekondigd 15.000 militairen te sturen als Israël zich terugtrekt. Maar de VS geloven niet dat het Libanese leger en de bestaande VN-vredesmacht UNIFIL zo’n vacuüm kunnen voorkomen. Een nieuwe vredesmacht moet onderwerp worden van een tweede resolutie.

De Amerikaanse VN-ambassadeur, John Bolton, wilde gisteren niet aangeven wanneer hij een stemming in de Veiligheidsraad verwacht. „Dat is op dit punt moeilijk te zeggen.” Begin vorige week sprak de Amerikaanse minister Rice nog in termen van „dagen”.

Tijdens een openbare zitting van de Veiligheidsraad noemde de Qatarese minister sjeik Hamad bin Jassem bin Jabr al-Thani ook als bezwaar tegen de huidige tekst dat wel van Hezbollah beëindiging van alle aanvallen wordt geëist, maar van Israël alleen het staken van alle „offensieve” militaire operaties. De Libanese waarnemend minister van Buitenlandse Zaken, Tarek Mitri, eiste een onmiddellijk staakt-het-vuren. „Wat al zoveel tijd heeft genomen is nog steeds geen onmiddellijk staakt-het-vuren.” „Het is zeer triest dat de raad werkeloos toekijkt, verlamd, niet in staat het bloedbad te beëindigen dat het bittere dagelijks lot is geworden van het weerloze Libanese volk”, aldus de Qatarese minister. (AP, Reuters)