Vredesoverleg Nepal dreigt vast te lopen

De Nepalese premier Girija Prasad Koirala is gisteren begonnen aan een ronde van diplomatiek spoedoverleg nadat de maoïsten hadden gedreigd uit het vredesoverleg te stappen. Belangrijkste struikelblokken zijn de eis van de regering dat de maoïsten zich ontwapenen, en de toekomstige rol van de monarchie.

De tweede man van de maoïsten, Baburam Bhattarai, waarschuwde maandag in een toespraak voor zakenlieden in Kathmandu dat de maoïsten de strijd zullen hervatten als de regering niet instemt met opheffing van de monarchie. Daarmee reageerde hij op de uitspraak van Koirala dat het koningshuis een plaats moet houden in Nepal. „De regering probeert zich terug te trekken uit alle afspraken die we hebben gemaakt”, zei Bhattarai. Volgens analisten willen de rebellen de aandacht afleiden van de urgentere kwestie van hun ontwapening.

In juni kwamen een alliantie van de zeven grootste politieke partijen en de maoïsten, die tien jaar gewapende strijd voerden voor een communistische staat, na een volksopstand overeen dat zij de macht zouden delen in een interim-regering. Die regering zou aanblijven tot een gekozen assemblee een nieuwe grondwet heeft opgesteld. Over ontwapening van de maoïsten werden geen concrete afspraken gemaakt.

Vorige week bezocht een delegatie van de Verenigde Naties beide partijen om te onderzoeken of zij kunnen bemiddelen in de ontwapening. De regering wil dat die een feit is vóór de verkiezingen, de maoïsten gaan alleen akkoord met VN-toezicht op hun wapens in beveiligde kampen.

Een speciale commissie die een interim-grondwet voor Nepal moest schrijven, zou vandaag na ruim een maand vertraging haar eerste versie aan de regering voorleggen. Volgens commissielid Harihar Dahal is het voorstel door meningsverschillen zo ver afgezwakt dat belangrijke thema’s als de rol van de monarchie, het interim-parlement en de constitutionele assemblee niet eens genoemd worden. (AP, Reuters)