Verbannen fonduestel

Nodig: 500 g uien1 kilo aardappels (vastkokers); 250 g Münsterkaas; 1/2 l slagroom; 2 eieren; 50 g boterzout en versgemalen peper2 takjes rozemarijngeraspte nootmuskaat

Trap- en keukenkasten, kelders schuurtjes en zolders puilen uit van in onbruik geraakte apparaten. Een Engelse Maurice de Hond onderzocht welke dingen die aanvankelijk voor vreugde in huis zorgden, in de ban werden gedaan wegens geen trek meer, te moeilijk schoon te maken, te veel gedoe, te veel plaats innemend. Bovenaan de lijst met keukenlijken staat het fonduestel. Bij tweederde van de eigenaren van deze Franse retrosmelter was de animo om weer de stokjes, de knoflook en pan te voorschijn te halen al na enkele malen verdwenen. Op nummer 2 staat de ijsmachine. Op 3: fitness-videobanden. Op 4 de voeten-spa, een elektrische bak met bubbelend water voor vermoeide voeten. 5: de elektrische ventilator. Op 6 een rugmassage-ding en op zeven het tosti-apparaat. De broodoven en de citruspers zijn de grote overwinnaars. Zij mogen op het aanrecht blijven staan en worden regelmatig gebruikt. Niet genoemd en in Nederland erg populair: het gourmetstel en de tafelgril. Een recept voor ca. 6 personen voor gegratineerde aardappels met kaas uit de oven. In plaats van Münsterkaas kan ook Port Salut of Kernhemse kaas worden gebruikt. Snijd de gepelde uien in dunne ringen. Snijd de geschilde aardappels in dunne plakjes. Smeer bodem en binnenkant van een vuurvaste ovenschaal dun in met boter. Fruit de uiringen in boter in circa 15 minuten zacht, glazig en lichtbruin van kleur. Snijd de kaas in plakjes. Klop in een kom de eieren los met de slagroom. Bedek de bodem van de schaal met een laagjes gebakken uien. Leg hierop een laag van aardappelplakjes. Bestrooi ze met zout en peper. Leg hier en daar een plakje kaas. Op deze laag komt weer een laag uien. Ga zo door tot ui, aardappel en kaas zijn gebruikt. De laatste laag dient uit aardappels te bestaan. Giet het slagroom mengsel in de schaal. Leg de takjes rozemarijn op het gerecht en bak het ca. 40 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden. Leg eventueel als de bovenkant te snel bruin wordt losjes een vel aluminium op de schaal. Controleer of de aardappel gaar is. Bestrooi het gerecht met wat nootmuskaat en dien op.

Anne Scheepmaker

Morgen: andere tabouleh.

    • Anne Scheepmaker