Televisie Voorkeur

Vijfde aflevering in de serie De God van Nederland belicht de leiders naast God, econoom Lans Bovenberg en zakenman Bernard Assink (foto). Bovenberg wil dominee worden en Assink (foto), lid van de ridderorde van Het Heilig Graf van Jeruzalem, wil Deventer groot maken door relitoerisme. wat bezielt beide mannen? Ned.1, 23.15-23.40u.

actualiteiten

Netwerk. Veel vrouwen krijgen na een bevalling last van problemen met hun bekken. Dit komt vooral doordat baby’s vaker dan vroeger met hulpmiddelen ter wereld worden gebracht. Driekwart van de vrouwen met een zogeheten kunstverlossing krijgt bekkenproblemen, maar medische hulp blijft vaak achterwege. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova. Vanavond onder meer aandacht voor de ontwikkelingen in het Midden-Oosten. En in de serie De beuk erin toont kunstenaar Jac. Splinter de lelijkste plek in Nijmegen. Ned.3, 22.20-22.45u.

documentaire

Terzake zomer: Het zwarte goud. De vraag naar olie is enorm en de prijzen rijzen de pan uit. Hoewel wordt beweerd dat de olievoorraad opraakt, ligt in Alberta, Canada, een amper aangeboorde olievoorraad. De ontginning is echter een titanenklus. België 2 (Canvas), 20.55-21.30u.

Letzte Ausfahrt Westberlin - 138 Schüsse auf die Friedrich Wolf. Reconstructie van de beschieting door grenswachters van het passagiersschip Friedrich Wolf in 1962. Een jaar na de bouw van de muur, lukt het een groep van dertien jonge Oost-Berlijners het schip Friedrich Wolf te kapen en te vluchten naar het westen. De grenswachters nemen het schip een kwartier lang onder vuur, maar er vallen geen gewonden. ARD, 22.45-23.30u.

Menschenjäger: Die Spur der Leopardenbestie. In 1918 begint in Noord-India een serie bloedige aanvallen op pelgrims. De dader blijkt een jachtluipaard te zijn. Acht jaar lang houdt het roofdier de regio in spanning en maakt maar liefst 125 slachtoffers. Zal het de regering lukken het moordzuchtige jachtluipaard van Rudraprayag uit te schakelen? ZDF, 22.45-23.30u.

Lockruf der NPD - Wie die NPD die Jugend ködert. Reportage over het ware gezicht van de rechtsextremistische NPD. ZDF, 23.45-0.15u.

informatief

Feast India: Kruiden. De Engelse chef-kok Barry Vera bezoekt de stad Kumily, het centrum voor de specerijenproductie in het zuiden van India. In de altijd vochtige bergen van de kust van Malabar groeien de essentiële ingrediënten voor elke Indiase maaltijd, zoals zwarte peper, kardemom, gember. Bovendien zijn er veel theeplantages in het gebied. Ned.3, 20.05-20.35u.

How to improve your memory. Interactief programma dat erop gericht is mensen te helpen hun geheugen te verbeteren. Honderd vrijwilligers ondergaan allerlei testen. BBC1, 21.00-22.30u.

LLink op reis: Vlucht KL 872 naar India. Reisprogramma waarin Froukje Jansen en Johan Eikelboom proberen op te gaan in de lokale cultuur. Vanavond reist Froukje naar Mumbai in India. Ze doet mee aan een kamelensafari door de woestijn en trekt naar de Taj Mahal in Agra. Verder bezoekt ze Vrindavan, bedevaartsoord van de Hare Krishna’s en ontmoet ze zigeunerfamilies met dansende beren. Ned.3, 21.25-22.00u.

ARD-exclusiv: Gib’s mir - Besuch bei einer Domina. De sadomasochistische industrie bloeit volop en heeft een plekje veroverd in de samenleving. SM-meesteres Alexandra heeft een gigantische studio in Stuttgart-Bad Cannstatt. Haar bedrijf behoort tot de 162 professionele studio’s die Duitsland rijk is. ARD, 21.45-22.15u.

Warzone: Sierra Leone. Reportage van Gideon van Aartsen en Julie Verhaar over het leven van jongeren in conflictgebieden. Vanavond over Sierra Leone en de handelaren van de zogenaamde bloeddiamanten. Ze krijgen te maken met kindersoldaten die zijn gehersenspoeld tot moordmachines en met troostmeisjes. Ook bezoeken ze dove kinderen, die zijn ontvoerd uit een dovenschool, om ingezet te worden door de rebellen. Ned.3, 23.45-0.40u.

Louis Theroux: Louis and the nazi’s. Louis Theroux reist af naar Californië om de meest gevaarlijke racist in Amerika, Tom Metzger, op te zoeken. Hij ontmoet hem, zijn familie en zijn publiciteitsmanager. Ook gaat hij mee naar verschillende skinhead-bijeenkomsten en vergezelt Metzger op een trip naar Mexico. SBS6, 0.00-1.15u.

muziek

BBC Proms: Mozart at the Proms. Klassieke muziek met fragmenten uit opera’s van Mozart, waaronder Don Giovanni, Le nozze di Figaro en La clemenza di Tito, uitgevoerd door het Scottish Chamber Orchestra onder leiding van Roger Norrington met solisten. BBC1, 23.40-0.50u.

sport

Atletiek: EK Gotenburg. Rechtstreeks verslag uit Gotenburg met onder meer finale 400 m horden vrouwen, finale 100 m horden vrouwen en finale 400 m mannen. Ned.2, 17.45-21.05u.

Voetbal: FC Kopenhagen - Ajax. Ajax speelt vanavond in de derde voorronde van de Champions League in Denemarken tegen FC Kopenhagen. RTL7, 19.55-21.45u. Om 22.20u volgen samenvattingen van Hamburger SV-Osasuna en Galatasaray-FK Mlada Boleslav.