Televisie Film van de dag

The Life and Times of Judge Roy Bean. Afgelopen zaterdag was het honderd jaar geleden dat regisseur John Huston werd geboren. Huston is nooit beschouwd als een echte ‘auteur’: iemand met een duidelijk herkenbare eigen signatuur die zijn stempel drukt op een productie. Daarvoor maakte de temperamentvolle Huston films in te veel genres – hij was niet eenvoudig vast te pinnen. Ondanks die diversiteit zijn er toch wel overeenkomsten te noemen: Huston was geïnteresseerd in excentrieke eigenheimers die moeite hebben binnen een groep te functioneren. En in veel films komt het thema van de alles corrumperende hebzucht en machtswellust terug. In The Life and Times of Judge Roy Bean speelt Paul Newman de titelrol, een rechter die er zijn geheel eigen idee over ‘law and order’ op nahoudt. Net als Richard Nixon, waar de in 1972 gemaakte film indirect naar verwijst.(John Huston, 1972, VS), BBC 1, 1.00-3.05u.

André Waardenburg

    • André Waardenburg