Technisch grossier weer op winst

Handelshuis Hagemeyer heeft in het eerste halfjaar een nettowinst van 26 miljoen euro gemaakt. Een jaar geleden maakte het Naardense bedrijf nog een verlies van 58 miljoen euro. De omzet bedroeg bijna 3 miljard euro.

Hagemeyer, leverancier van onder meer stekkers, snoeren, gereedschap en bouwmaterialen, heeft het tij mee. De Europese bouw- en installatiemarkt groeit en de koperprijzen zijn fors gestegen. Vooral het doorberekenen van de opgelopen koperprijzen heeft het bedrijf groei bezorgd. „Het positieve prijseffect van de omzet in kabel heeft naar schatting tot een toename van het bedrijfsresultaat geleid met circa 20 miljoen euro”, aldus Hagemeyer vanmorgen.

Bestuursvoorzitter Rudi de Becker zei bij de presentatie van de halfjaarcijfers ook een positieve tweede helft van het jaar te verwachten. Voor heel 2006 verwacht Hagemeyer een bedrijfsresultaat (vóór bijzondere posten) van ten minste 170 miljoen euro.

De technische handelsonderneming heeft moeilijke jaren achter de rug, maar sinds de tweede helft van vorig jaar maakt Hagemeyer weer winst, al werd het gehele jaar 2005 nog met een verlies afgesloten. Het had weinig gescheeld of de ruim honderd jaar oude groothandel was eind 2003 ten onder gegaan, ondanks een flink krediet van 700 miljoen euro eerder dat jaar. De wereldwijde economische crisis, de invoering van een nieuw computersysteem en een nieuw gecentraliseerd distributiesysteem in Groot-Brittannië brachten het bedrijf in moeilijkheden. Ontevreden klanten lieten verstek gaan, de kasstroom droogde op en het verlies liep op tot ruim 300 miljoen euro over 2003. Alleen een nieuw krediet en een nieuwe crisismanager, in de persoon van De Becker, konden het bedrijf redden.

In het voor Hagemeyer belangrijk Groot-Brittannië, waar het bedrijf de afgelopen jaren grote klappen heeft gehad, draaide het bedrijf in het eerste halfjaar break-even. De resultaten waren beter dan analisten hadden verwacht. De beurs reageerde vanmorgen enthousiast op de positieve cijfers bij Hagemeyer. De koers van het aandeel noteerde rond het middaguur ruim 7 procent hoger op 3,84 euro.