Ruckstuhl extreem blij met zilver op meerkamp

Eindelijk maakte bij Karin Ruckstuhl euforie plaats voor perfectionisme. Hoewel de meerkampster gisteravond best wat had aan te merken op haar prestatie bij de Europese kampioenschappen atletiek in Gotenburg, realiseerde ze zich hoe ongepast een kritische noot zou zijn. Ze besefte dat de tweede plaats achter de onaantastbare Zweedse Carolina Klüft een prestatie van formaat is. En zo kon het gebeuren dat een doorgaans nuchtere Hollandse meid extreem enthousiast reageerde.

In de interviews kort na haar race sloeg haar stem over, zo snel wilde ze praten. Ze wist niet waarover ze als eerste moest vertellen. Over haar drie persoonlijke records (110 meter horden, 800 meter en puntentotaal), over de rust die ze bewaarde op momenten dat het erom spande, zoals bij het kogelstoten en speerwerpen, of over de geslaagde tactiek in de afsluitende 800 meter.

Ruckstuhl weet inmiddels wat de zevenkamp inhoudt en dat in haar geval de de werpnummers de achilleshiel zijn. En zo was het ook gisteren in Gotenburg, met dat verschil dat Ruckstuhl niet ver terugviel, maar op beslissende momenten recht overeind bleef. Eigenlijk was het speerwerpen cruciaal. Ze gooide twee keer abominabel slecht, maar zorgde in haar derde en laatste worp voor de bevrijdende afstand van 39, 54 meter. Ruckstuhl opgelucht: „Ik bleef rustig En dat betaalde zich uit. Eindelijk, want ik heb veel geïnvesteerd in de werpnummers.”

Door die bevrijdende worp begon Ruckstuhl vanuit een derde plaats in het tussenklassement aan de afsluitende 800 meter, maar allerminst met de zekerheid van een medaille. Integendeel, er stonden op dat moment zes atleten binnen twee seconden. Ruckstuhl had net zo goed zevende kunnen worden. Maar dankzij een tactisch sterke race bleef ze in het spoor van de Duitse Lilli Schwarzkopf, haar belangrijkste concurrente, omdat die op papier de snelste loper was. Ruckstuhl liet zich niet verleiden snel van start te gaan en liep zo gedoseerd, dat ze op het laatste rechte eind kon oprukken tot de tweede plaats en enkele honderdsten van seconden overhield om Schwarzkopf achter zich te houden en zelf tweede te worden. Het verschil bleek uiteindelijk drie punten: 6423 voor Ruckstuhl tegen 6420 voor de Duitse..

„Tweede achter Klüft, dat betekent the best of the rest. Dat is ongelooflijk. En het voelt super. ”

    • Henk Stouwdam