`Politie China schiet op demonstratie`

ROTTERDAM. In de Chinese provincie Hunan zijn vorige week woensdag ongeveer honderd mensen gedood toen de politie het vuur opende op een menigte demonstranten. Dat meldt het Japanse persbureau Kyodo op basis van berichten uit de Chinese media. Er zouden gevechten hebben plaatsgevonden tussen rond duizend politieagenten en honderden betogers. Het is niet duidelijk wat de oorzaak was van de betoging en daarop volgende rellen. Volgens een woordvoerder van de regeringsgetrouwe provinciale nieuwsafdeling uit Hunan hadden mensen uit de twee dorpen ruzie gekregen in een nachtclub en had die ruzie zich als een lopend vuurtje verspreid. Hij ”ontkende met klem” dat de politie betogers heeft gedood. In de Apple Daily, een krant in Hongkong, zei een Chinese mensenrechtenactivist dat een menigte demonstreerde tegen het bestuur van de stad Yueyang. Toen de menigte zich niet uiteen liet drijven, zou de politie het vuur hebben geopend. Het Chinese Bureau voor Publieke Veiligheid heeft de rellen bevestigd, maar gaf geen details. De Chinese regering verklaarde dat de zaak ”snel is afgehandeld”.