Oorlog tegen doping

De internationale wielerunie UCI wil naar aanleiding van de recente dopingschandalen het professionele wielercircuit via een grootscheeps onderzoek doorlichten. Voorzitter Pat McQuaid van de UCI kondigde vandaag een enquête aan in een interview met een Zwitsers tijdschrift.

„We willen op deze manier de oorzaken van deze ziekte vinden”, zei de bestuurder over de dopingproblemen. Het onderzoek wordt grondig uitgevoerd. „Alle elementen worden erbij betrokken, bijvoorbeeld de structuur van de ploegen, de indeling van de wielerkalender, de lengte van de koersen en het aantal rustdagen.”

Rond de laatste Tour de France werd de wielerwereld meermaals geconfronteerd met dopingaffaires. De topfavorieten Ullrich en Basso mochten niet starten en de Amerikaanse Tourwinnaar Floyd Landis werd positief bevonden op testosteron. McQuaid kondigde in het blad een „oorlog tegen doping” aan. (ANP)