Obikwelu snelste op 100 meter

Obikwelu gaat aan de leiding op de 100 meter. Foto Reuters Athletes compete in the men's 100 m final at the European athletics championships in Gothenburg, August 8, 2006. Francis Obikwelu of Portugal (L) won the final. REUTERS/Kai Pfaffenbach (SWEDEN) REUTERS

Op papier prolongeerde Francis Obikwelu gisteren in Gotenburg zijn Europese titel op de 100 meter. Maar dat voelde niet zo. De tot Portugees genaturaliseerde Nigeriaan had eindelijk het gevoel echt kampioen te zijn geworden. De titel van 2002 in München was hem toegekend, nadat de kampioen Dwain Chambers op doping was betrapt en de titel was afgenomen. „Maar ik voelde me niet de Europees kampioen, omdat ik tweede was geworden. Nu is daar geen sprake van en kan ik eindelijk van de titel genieten.”

Er vanuit gaande dat Obikwelu altijd clean heeft gelopen, is hij de meest tragische sprinter van de laatste vier jaar. In 2002 werd hij op de 100 meter verslagen door de Brit Chambers, die later tot zijn nek in het THG-schandaal rond het Californische laboratorium Balco bleek te zitten. Op datzelfde EK werd hij ook tweede op de 200 meter, achter de Griek Kostas Kenteris, die inmiddels een schorsing uitzit, omdat hij menig out-of-competition-controle ontweek. Kenteris is officieel niet op doping betrapt, maar er rust een zware verdenking op hem. En bij de Olympiche Spelen van 2004 in Athene werd Obikwelu tweede achter de Amerikaan Justin Gatlin, van wie recentelijk werd bekend dat hij dit voorjaar is betrapt op testosteron.

Maar Obikwelu is er niet de man naar om die dopingzaken in herinnering te roepen en zich er kwaad over te maken. En hij vond evenmin dat er gisteravond gerechtigheid was geschied. „Ik houd me met die zaken in het geheel niet bezig”, zei hij gisteravond na zijn zege op de 100 meter. „Ik train hard en loop voor mezelf. En ik probeer altijd de beste te zijn. En dat ik daar vanavond eindelijk in ben geslaagd, maakt me zeer gelukkig.”

De nieuwe kampioen liet zich evenmin verleiden tot een sneer naar Chambers, die na een schorsing van twee jaar terugkeerde in competitie en gisteren in de finale van de 100 meter roemloos zevende werd. Chambers, die door een liesblessure niet geheel fit naar Zweden was afgereisd, zegt nog zeker een jaar nodig te hebben om in topvorm te komen. Of die topvorm ook weer topprestaties betekent, valt te betwijfelen, want Chambers mocht dan op de EK niet in goeden doen zijn, hij gaf er blijk van nog wel erg ver verwijderd te zijn van tijden onder de tien seconden.

Volg de EK atletiek op www.nos.nl/nosstudiosport

    • Henk Stouwdam