Muzikaal eerbetoon aan overleden moeder

CD JAZZ Regina Carter: I’ll Be Seeing You. A Sentimental Journey Verve *** CD JAZZ Regina Carter: I’ll Be Seeing You. A Sentimental Journey Verve

CD JAZZ

Regina Carter: I’ll Be Seeing You. A Sentimental Journey

Verve

Aanvankelijk wilde jazzvioliste Regina Carter, toen ze vorig jaar haar moeder verloor, haar snaarinstrument aan de wilgen hangen. Alle lust om te spelen was compleet weg. Later bleek de Amerikaanse, die erom bekend staat de viool te laten lachen en huilen tegelijk, in staat haar verdriet om te zetten in een muzikaal eerbetoon.

Carter selecteerde voor I’ll Be Seeing You: a Sentimental Journey speciaal stukken uit de jaren twintig tot veertig, de swingperiode van de jazz. Met vocalisten als Dee Dee Bridgewater en klarinettist Paquito D’Rivera roept ze een sfeer op van weemoed en nostalgie, zonder helemaal weg te drijven in een zee van tranen. De klassiek opgeleide jazzvioliste, die ooit in het vrouwelijke jazzkwartet Straight Ahead speelde en in 1994 voor zichzelf begon, heeft zich nooit laten vastpinnen op één muziekstijl. Die diversiteit geeft haar de kracht en diepte om zowel zalvende interpretaties neer te zetten, als opgewekte swing. De vele zangstukken nemen op dit album een beetje de zon weg van Carter zelf. Maar als ze speelt, glorieert de jazzviool – nog steeds een zeldzaam goed – weer als vanouds.

Amanda Kuyper

    • Amanda Kuyper