Muziek om te chillen

3 Marvin Gaye - What’s Going on (1971) Op het hoesje staat domineeszoon Marvin Gaye in de stromende regen. Op het eerste gezicht bepaald geen zomerplaat. Toch is dit meesterwerk, een fusie van jazz, blues en soul, geen album om een vervroegde herfstdepressie van te krijgen. De briljante soulnummers als ‘Mercy Mercy Me’ en ‘Inner City Blues’ met prachtige teksten klinken nog lekkerder bij hoge temperaturen.

Bij een hete zomer hoort muziek om te ontspannen. Lekker hangen op de ligstoel bij het zwembad in een warm vakantieland. Cocktail erbij, en dan deze albums:

1Röyksopp - Melody A.M. (2001) Ultieme relax-cd voor na een lange nacht stappen. Het Noorse duo werd bekend door het nummer ‘Epple’, dat gebruikt werd voor een reclame van deodorantmerk Axe. Maar de meeste dancenummers op het album zijn niet bedoeld om op te zweten, maar om op achterover te leunen en uit te rusten. Natuurlijk, de nummers bevatten beats. Maar die zijn slechts ter ondersteuning voor de mooie, warme melodieën.

2Air - Moon Safari (1998) Hoe kan muziek hip én oud klinken, maar nooit gedateerd? Dat is de vraag die je blijft stellen bij dit debuutalbum van het Franse duo. Hoewel Moon Safari al bijna tien jaar oud is, blijft het een tijdloze plaat om te beluisteren tijdens zomervakanties in Frankrijk. De jaren tachtig synthesizers en elektrische piano’s zijn de ideale voor- en achtergrondmuziek om bij weg te dromen.

3Marvin Gaye - What’s Going on (1971) Op het hoesje staat domineeszoon Marvin Gaye in de stromende regen. Op het eerste gezicht bepaald geen zomerplaat. Toch is dit meesterwerk, een fusie van jazz, blues en soul, geen album om een vervroegde herfstdepressie van te krijgen. De briljante soulnummers als ‘Mercy Mercy Me’ en ‘Inner City Blues’ met prachtige teksten klinken nog lekkerder bij hoge temperaturen.

4Dave Brubeck Quartet - Time Out (1959) Een van de populairste jazz-albums allertijden. En terecht. Waar nogal wat mensen nerveus raken van de meeste jazz, spreekt het ontspannen Time Out juist een breed publiek aan. Dat komt met name door speelse, vrolijke nummers als ‘Take Five’ en ‘Kathy’s Waltz’. Minder toegankelijk, maar opwindender, is openingstrack ‘Blue Rondo a la Turk’ . Onvoorstelbaar dat zo’n nummer al bijna vijftig jaar oud is. Dit album kan nog tientallen zomers mee.

David Haakman

    • David Haakman