Mogadishu na de islamitische machtsovername

Mogadishu na de islamitische machtsovername Mogadishu. In de Somalische hoofdstad Mogadishu duwt een man zijn kruiwagen met een matras door het oude centrum. Na jaren van oorlog en geweld staat een triomfboog nog altijd overeind. Mogadishu werd recentelijk weer wekenlang geteisterd door hevige gevechten tussen een alliantie van islamitische rechtbanken en een seculiere coalitie van krijgsheren. De krijgsheren beheersten de hoofdstad sinds 1991, toen de regering werd verdreven. De alliantie van islamitische rechtbanken veroverde Mogadishu en omliggende dorpen in mei. De moslimgeestelijken dreigen in Somalië een fundamentalistisch regime te willen voeren. De Somaliërs belijden doorgaans een gematigde vorm van de islam, maar zestien jaar burgeroorlog heeft de bevolking conservatiever gemaakt. De interim-regering, die zetelt in Baidoa omdat het in Mogadishu te gevaarlijk is, is vleugellam. Mede doordat enkele ministers begin deze week opstapten. Ze waren het niet eens met een beslissing van premier Ali Mohamed Ghedi. Hij weigert met de alliantie van islamitische rechtbanken te onderhandelen over vrede. (AP, Reuters) Foto Reuters/Shabele Media A Somali man pushes his wheelbarrow near an arch in the old central of Somalia's capital Mogadishu August 8, 2006. REUTERS/Shabele Media (SOMALIA) REUTERS

In de Somalische hoofdstad Mogadishu duwt een man zijn kruiwagen met een matras door het oude centrum. Na jaren van oorlog en geweld staat een triomfboog nog altijd overeind.

Mogadishu werd recentelijk weer wekenlang geteisterd door hevige gevechten tussen een alliantie van islamitische rechtbanken en een seculiere coalitie van krijgsheren.

De krijgsheren beheersten de hoofdstad sinds 1991, toen de regering werd verdreven. De alliantie van islamitische rechtbanken veroverde Mogadishu en omliggende dorpen in mei. De moslimgeestelijken dreigen in Somalië een fundamentalistisch regime te willen voeren. De Somaliërs belijden doorgaans een gematigde vorm van de islam, maar zestien jaar burgeroorlog heeft de bevolking conservatiever gemaakt.

De interim-regering, die zetelt in Baidoa omdat het in Mogadishu te gevaarlijk is, is vleugellam. Mede doordat enkele ministers begin deze week opstapten. Ze waren het niet eens met een beslissing van premier Ali Mohamed Ghedi. Hij weigert met de alliantie van islamitische rechtbanken te onderhandelen over vrede. (AP, Reuters)