Meisjes spraken over zelfmoord via sms en MSN

Leerlingen van het Stedelijk Lyceum in Enschede hebben elkaar in maart en april van dit jaar aangespoord om zelfmoord te plegen. Ze stuurden elkaar sms’jes met teksten als ‘Ken jij ...? Die gaat vanavond zelfmoord plegen’. Ook chatten ze met elkaar over zelfmoord op msn. De school ontdekte dit nadat een meisje in maart zelfmoord had gepleegd door voor een trein te springen. Schoolpsycholoog Hans Rijnders merkte dat vriendinnen van het meisje elkaar opstookten om hetzelfde te doen. Sommige meisjes deden pogingen tot zelfmoord. Of het meisje dat voor de trein sprong beïnvloed was door de andere meisjes is niet bekend.

De politie in Enschede formeerde na een melding van de school een crisisteam, samen met de GGD, de gemeente, de school en hulpverleningsinstelling Mediant. Meisjes met zelfmoordplannen werden opgespoord en er werd op hen ingepraat. Een meisje werd opgenomen in een centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie. Er kwam een bijeenkomst voor ouders waarin hun werd verteld hoe internet en mobiele telefoon een rol spelen in groepsprocessen.

De zaak kwam afgelopen zaterdag in het nieuws via het dagblad Tubantia. Een verslaggever wilde aan het eind van het schooljaar met de schoolpsycholoog spreken over racistische teksten op internet na de dood van twee Turkse leerlingen begin dit jaar. Een van die twee leerlingen had zelfmoord gepleegd. De schoolpsycholoog vertelde de verslaggever over de zelfmoordhype in maart en april. Op verzoek van de school berichtte Tubantia er pas over nadat de schoolvakantie begonnen was.

De school was vanochtend niet bereikbaar voor commentaar. De GGD bevestigt de berichten .

Herman van Engeland, hoogleraar kinder- en jeugdpsychiatrie in het UMC Utrecht, zegt dat pubers die elkaar aansporen tot zelfmoord al sinds Goethes Die Leiden des jungen Werther uit 1774 een bekend verschijnsel is. Na de publicatie van die roman steeg het aantal zelfmoorden onder jongeren in Duitsland. „Het is cool om zoiets te doen”, zegt hij. „Het verhoogt de status.” Maar in de psychiatrie, zegt hij, is er tot nu toe weinig empirisch onderzoek naar gedaan. Van Engeland zegt dat mobiele telefoon en internet niet de oorzaak zijn van dit soort groepsprocessen. „Ze geven er alleen wel een nieuwe dimensie aan.”