Meer buien

De temperatuur in de hogere luchtlagen van de atmosfeer gaat de komende dagen behoorlijk dalen terwijl het zeewater na de hittegolf van vorige maand maar langzaam afkoelt. Een lagedrukgebied dat vanaf vrijdag in de buurt van ons land ligt krijgt dan ook een extra impuls, er volgen enkele zware buien met onweer en veel regen.

Vanavond en vannacht is het op een bui in de noordwestelijke helft van het land na droog. Het kwik daalt op een aantal plaatsen in het binnenland naar 10 graden, in de buurt van het relatief warme zeewater koelt het minder sterk af, daar wordt het 13 of 14 graden.

Morgen breiden de buien zich langzaam naar het zuiden uit. Zuidelijk van de grote rivieren valt een enkel exemplaar, in de noordelijke helft van het land gaat het om meerdere buien. De temperatuur blijft steken op 17 tot maximaal 19 graden bij een matige tot vrij krachtige wind uit westelijke richtingen.

Vrijdag krijgt het hele land met een buiig weertype te maken, regionaal komt het tot veel regen en ook onweer is mogelijk. Veel warmer dan 18 graden wordt het niet en de wind kan langs de (zuid)westkust even toenemen tot een windkracht 6 of 7.

In het weekeinde blijft het sterk wisselvallig met enkele regen- en onweersbuien, soms met veel regen. De zon laat zich af en toe zien en met een afnemende wind boven land kan de temperatuur iets boven de 20 graden uitkomen.