MacPro is multimulti

macpro2.JPGDe MacPro, die deze week werd aangekondigd door directeur Steve Jobs, is de meest recente computer van Apple die uitgerust wordt met een Intel-chip. Van buiten is er niets nieuws aan dit werkstation te zien. Maar binnenin draaien er twee Woodcrest DP Xeon-processors. Voor de kenners: een systeem dat zowel multicore en multiprocessor is. Voor leken: vier processorkernen die gelijktijdig berekeningen uitvoeren. Kijk, daar gaat het hart van een professionele gebruiker sneller van kloppen.

De machine is volgens de fabrikant tot twee keer sneller dan de snelste PowerMac, zoals de voorganger van de MacPro heette. Onafhankelijke testen - vergelijkingen met pc’s van andere merken - zijn nog niet beschikbaar. De MacPro mag dan „vier miljoen configuratiemogelijkheden” hebben, goedkoop is wat anders. Zonder monitor ben je 2500 euro kwijt. Het goedkoopste lcd-scherm van Apple kost 800 euro, extra geheugen loopt helemaal in de papieren. Wie goedkoper wil appelen, zal dus een iMac moeten kiezen.

Steve Jobs gaf de bezoekers van de WWDC ook een - beperkte - rondleiding door het nieuwe besturingssysteem, OS X Leopard. Dat moet in de lente van 2007 verschijnen, ongeveer op het moment dat Windows Vista op de markt komt. Dat kan wellicht een reden zijn om nog even te wachten met een MacPro; dan krijg je Leopard er immers gratis bij.

Meer specificaties vind je hier.

    • Marc Hijink