Kruiden en bloemen

Op mijn weblog www.nrc.nl/kokenetc is de vraag gerezen of je ook binnenshuis kruiden kunt kweken, achter het keukenraam. Bij Titia lukt dat wel met rozemarijn, tijm en munt, maar niet met basilicum. Petra heeft ‘harde’ kruiden zoals rozemarijn en tijm juist in de volle grond staan en basilicum achter glas. Maarten zegt dat basilicum altijd in de buitenlucht moet staan. Volgens hem kun je de plantjes van Super de Boer uit elkaar trekken en in de tuin zetten (desnoods in de tuin van vrienden, voegt hij eraan toe). Mijn schoonmoeder kweekt heel succesvol basilicum in haar kas, dus dat het per se buiten moet is volgens mij niet waar. Maar het uitpoten van zo’n supermarktplant ga ik toch eens proberen. Bij mij verschrompelen die plantjes altijd binnen twee dagen, ook als ik er nog nauwelijks van heb geplukt.

Wie heeft een feilloze kweekmethode voor basilicum? Liefst ook voor mensen zonder tuin, balkon, brandtrap of vrienden?

Voor vandaag had ik bloemen op het bord beloofd. Courgettebloemen kun je niet zomaar op elke straathoek kopen. Heel af en toe zie je ze bij de groentejuwelier, meestal verschrompeld, want ze blijven maar een dag vers. Gelukkig heb ik een eigen dealer. Mijn schoonmoeder plukt ze hoofdschuddend, want ze vindt bloemen eten maar aanstellerig geculifrutsel. Van haar heb ik geleerd dat je de mannelijke bloemen ongestraft kunt plukken, want dat worden nooit courgettes. Ze groeien aan een ijdel, dun steeltje, terwijl de vrouwtjes de echte vruchtgroente voortbrengen. Je moet natuurlijk ook weer niet álle mannetjes opeten, anders komt de voortplanting in gevaar. Leerzaam zeg, die natuur.

10 courgettebloemen

1 blikje ansjovisfilet

1 bol buffelmozzarella, in 10 stukjes

olijfolie om te frituren

Voor het beslag:

125 g bloem

1 theelepel olijfolie

1 ei, gesplitst

200 ml koud, koolzuurhoudend water

Snijd de steeltjes van de courgettebloemen, maar laat ongeveer 2 centimeter zitten. Vouw de kelk open en haal de meeldraden eruit. Was de bloemen en de binnen- en buitenkant voorzichtig droog. Leg in elke bloem een stukje mozzarella en een ansjovisje. Vouw de kelk dicht en draai de puntjes in elkaar, zodat een gesloten ballonnetje ontstaat. Verhit een laag olijfolie in een frituur- of andere grote pan tot 180 graden. Doe voor het beslag de bloem in een kom en voeg een snuf zout toe. Maak een kuiltje in het midden en schenk hierin de olijfolie en eidooier. Schenk er het koolzuurhoudende water bij en roer tot een glad beslag. Klop het eiwit stijf in een schone kom en spatel dit er luchtig doorheen. Pak de courgettebloemen bij hun steeltjes en haal ze door het beslag. Laat ze, met een paar tegelijk, in de hete olie glijden. Frituur de bloemen in een paar minuten goudkleurig en serveer direct.

Praat mee over kruiden kweken in tuin of pot op www.nrc.nl/kokenetc

    • Janneke Vreugdenhil