In Kopenhagen weerzien met twee oud-Ajacieden

Ajax speelt vanavond in de Deense hoofdstad tegen FC Kopenhagen het eerste duel voor een plek in de Champions League. Een taaie tegenstander met kwaliteit.

Op de website van FC Kopenhagen herinnert de club nog eens fijntjes aan de ontmoeting met Ajax in de strijd om de UEFA Cup, in 2001. In de Deense hoofdstad bleef het 0-0, maar in Amsterdam werd Ajax op 1 november van dat jaar in de tweede ronde uitgeschakeld. In de Arena leed Ajax een verrassende nederlaag, 0-1. Kort daarna werd trainer Co Adriaanse ontslagen. Niet zozeer door dit resultaat, maar wegens zijn wijze van communiceren, intern en extern. De uitschakeling was de druppel. Adriaanse zou er een langdurige frustratie aan overhouden.

Sindsdien lijkt FC Kopenhagen, toen een sluwe counterploeg, er op papier beslist niet zwakker op geworden, al vertrok spits Alvaro onlangs naar FC Sochaux. De door brouwer Carlsberg gesponsorde club is erin geslaagd een aantal bekende namen aan te trekken. Terwijl Deense clubs hun talenten meestal naar het buitenland zien vertrekken, waar ze hun loopbaan veelal ook beëindigen.

Bij FC Kopenhagen, in 1992 ontstaan uit een fusie van Boldklubben en Kjøbenhavns Boldklub uit 1876, spelen twee oud-Ajacieden: de Noor André Bergdølmo en Jesper Grønkjaer. De laatste loste zijn belofte nooit in. Grønkjaer keerde Ajax in 2000 na wat blessureleed de rug toe en zwierf vervolgens via Chelsea, Atletico Madrid en VfB Stuttgart weer naar zijn geboorteland. Beide ex-Ajacieden zijn er op gebrand om iets te laten zien tegen hun oude club.

Kopenhagen heeft ook nog Marcus Allbäck onder contract. Hij is een van de beste spitsen die SC Heerenveen ooit heeft gehad. Hij wilde zijn geluk in Engeland beproeven, maar dat werd geen succes. Verder zijn oud-Roda-speler Fredrik Berglund en reservedoelman Benny Gall (oud-Dordrecht ’90) bekende gezichten.

De door Ståle Solbakken getrainde ploeg strijdt jaarlijks met concurrent Brøndby IF om het Deense kampioenschap. Vorig seizoen veroverde FC Kopenhagen voor de vijfde keer sinds de fusie de landstitel. Het team heeft momenteel qua wedstrijdritme een voorsprong op Ajax. FC Kopenhagen is al volop bezig aan de competitie en draait goed. Zaterdag werd de derde zege op rij behaald tegen Viborg FF (3-1). Ajax kende een matige voorbereiding, met vier nederlagen (Spakenburg, Arsenal, Borussia Dortmund en Manchester United). Niet voor niets sprak de nieuwe trainer Henk ten Cate, die meteen voor een vuurdoop komt te staan, de afgelopen dagen de hoop uit dat zijn formatie vanavond de schade kan beperken. „Want over twee weken zijn we in de return sterker. We moeten zorgen dat we niet verliezen en een doelpunt maken. Wij zijn technisch en tactisch sterker.”

Maar fysiek sterke teams zijn niet de favoriete tegenstanders van Ajax. Kopenhagen mag daartoe worden gerekend. De assistent-trainers Hennie Spijkerman en Alfons Groenendijk, en Frank de Boer (tegenwoordig jeugdtrainer D1 pupillen) observeerden Kopenhagen uitvoerig en kwamen in dit opzicht met verontrustende berichten terug naar Amsterdam.

De ambities bij de Deense club zijn groot. FC Kopenhagen ging al verschillende keren onderuit in het voorportaal van de Champions League en hoopt dankzij de nieuwe investeringen dit keer wel door te dringen tot het hoofdtoernooi.

Het duel begint vanavond om 20.30 uur.