In Bagdad weer vier journalisten vermoord

In de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn de afgelopen tien dagen weer vier Iraakse journalisten vermoord of vermoord gevonden. Volgens het internationale Comité ter Bescherming van Journalisten (CPJ) zijn meer dan honderd journalisten en media-assistenten – respectievelijk 77 en 27 – in Irak gedood sinds de Amerikaans-Britse invasie in maart 2003. In overgrote meerderheid gaat het om Irakezen. Daarmee is Irak al enige tijd het dodelijkste conflict voor de pers in de recente geschiedenis.

De laatste slachtoffers waren volgens het CPJ Mohammad Abbas Mohammad (28), redacteur van de shi’itische krant Al-Bayinnah al-Jadidah, en de freelancer Islamil Amin Ali (30). Mohammad werd maandag doodgeschoten toen hij zijn woning in West-Bagdad verliet. Hij stond volgens het CPJ „zeer kritisch ten opzichte van politici en Iraakse functionarissen, ongeacht hun religie of politieke richting”. Hij zou verscheidene malen met de dood zijn bedreigd.

Ali’s lijk werd ook maandag gevonden in de shi’itische sloppenwijk Sadr City, het Bagdadse bolwerk van de radicale shi’itische geestelijke Muqtada Sadr. Hij was twee weken geleden ontvoerd, en zijn familie was niet in staat losgeld te betalen. Het CPJ meldde van een plaatselijke bron te hebben gehoord dat Ali, een sunnitische columnist, mogelijk doelwit was omdat hij zich kritisch uitliet over de door shi’itische milities gedomineerde veiligheidsdiensten.

Begin vorige week werden Adil al-Mansuri, een Iraakse correspondent van het Iraanse Arabischtalige staatstelevisiestation Al-Alam, en Riyad Mohammad Ali, een verslaggever van het Iraakse weekblad Talafar al-Yawm vermoord. Mansuri, een shi’iet, was volgens collega’s met de dood bedreigd en had daarom zijn vrouw en dochter uit Bagdad geëvacueerd. Hij werd in een sunnitische wijk van Bagdad doodgeschoten.

De Iraakse premier, Nouri al-Maliki, zei in mei kort voor zijn aantreden dat hij „persoonlijk had besloten het veiligheidsdossier onder zijn hoede te nemen om journalisten, vrouwen en kinderen te behoeden voor ontvoering en moord”. Volgens de internationale organisatie Reporters zonder Grenzen is het „onaanvaardbaar dat nog niets is gedaan om licht te werpen op deze toenemend alledaagse moorden en dat geen maatregelen zijn genomen om journalisten in Irak te beschermen”.