Hoge koperprijs trekt dieven aan

De diefstal van kranen bij gasmeters heeft in de nacht van maandag op dinsdag geleid tot gaslekken in enkele leegstaande woningen in Den Haag. Volgens de brandweer zijn de kranen gestolen om het koper dat erin is verwerkt. Die diefstal is geen op zichzelf staand geval, de politie constateert de laatste maanden steeds vaker koperdiefstallen. Precieze cijfers zijn er overigens niet over bekend.

De afgelopen maanden heeft de koperprijs een recordhoogte bereikt. Op de metaalmarkt in Londen werden prijzen tot boven de 7.000 dollar per duizend kilogram koper genoteerd. En sinds 2001 is de koperprijs verzesvoudigd. De hoge prijzen vooral te verklaren uit de aanhoudende vraag van snel groeiende economieën zoals die van China en India.

Een koperdief kan zijn gestolen waar gemakkelijk kwijt aan schroothandelaars. Daar krijgt hij tussen de vier en vijf euro per kilo. Bovendien is koper vrij eenvoudig te ontvreemden, omdat het meestal aan de buitenkant van gebouwen zit. Bliksemafleiders zijn bijvoorbeeld meestal van koper gemaakt. Op hoge gebouwen bestaan die uit tussen de 100 en 500 kilogram koper, een aantrekkelijk doelwit dus voor koperdieven.

Bedrijven die bliksemafleiders verkopen, zoals Jules Goossens uit Den Bosch, raden daarom aan aluminiumdraad te gebruiken. „Dat voert ook de bliksem af, maar is veel goedkoper", aldus Goossens.