Graven naar songs uit het vorige millennium

CD POP Richard Thompson: 1000 Years Of Popular Music Cooking Vinyl ****

CD POP

Richard Thompson: 1000 Years Of Popular Music

Cooking Vinyl

Toen Richard Thompson eind 1999 door het tijdschrift Playboy gevraagd werd een lijst met zijn favoriete songs van het bijna geëindigde millennium in te leveren, nam de Engelse folkrockpionier die taak uiterst serieus. Hij dook in het muziekverleden en kwam met een shortlist van de 25 belangrijkste liedjes van de afgelopen duizend jaar, beginnend bij het perkamenten manuscript ‘Sumer is icumen in’ uit de dertiende eeuw tot de vroege rocksong ‘Drinkin’ wine spo-dee-o-dee’ en zelfs ‘Oops! I did it again’ van Britney Spears.

De lijst werd de basis voor een tournee waar Thompson begeleid werd door de meezingende Judith Owen op piano en Debra Dobkin op percussie. In het bijschrift van een registratie op de dvd/dubbel-cd 1000 Years Of Popular Music geeft Thompson volmondig toe dat hij niet de aangewezen zangvirtuoos is om hooggegrepen liederen als ‘Night and day’ van Cole Porter of de soulsong ‘Tempted’ van Squeeze te zingen, maar voor de volledigheid deed hij het lekker toch.

Met zijn Fairport Convention-verleden is Thompson van alle markten thuis en kan hij de folksong ‘Blackleg miner’ met evenveel overtuiging zingen als de psychedelische rocker ‘Friday on my mind’ van The Easybeats. Enige smet op dit schitterende project is dat Playboy de lijst nooit gepubliceerd heeft; tussen andere lollige lijstjes en blote meisjes hadden ze zo’n belangwekkend historisch document waarschijnlijk niet verwacht.

Jan Vollaard

    • Jan Vollaard