‘Geweld in de lucht valt mee’

De KLM vindt dat de problematiek van geweld aan boord van vliegtuigen niet moet worden overdreven. Dit heeft een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij vandaag gezegd. Hij deed dit in reactie op cijfers die de Koninklijke Marechaussee op Schiphol gisteren bekendmaakte. Daaruit bleek dat het aantal ernstige geweldsincidenten ten opzichte van vorig jaar is toegenomen. Rond deze tijd in 2005 had de marechaussee nog maar zeventien meldingen binnengekregen, dit jaar waren dat er achtentwintig.

„We moeten het in het juiste perspectief zien. Er moet geen beeld ontstaan van vliegtuigen met honderden raddraaiers die zich vol laten lopen en daarna met elkaar op de vuist gaan”, zegt de woordvoerder van KLM. Volgens hem is het hogere aantal meldingen een „verklaarbaar gevolg” van hogere passagiersaantallen. „Je stopt een hoop mensen in een kleine ruimte op tien kilometer hoogte. Dan krijg je vanzelf dat mensen sneller geprikkeld zijn.”

Onder de achtentwintig incidenten vallen alleen situaties waarbij sprake was van grof, fysiek geweld. Een woordvoerder van de marechaussee op Schiphol: „Het gaat niet om mensen die over en weer wat schelden. We hebben het hier bijvoorbeeld over mishandeling.” De marechaussee onderzoekt nog of er sprake is van een stijging van het geweld aan boord van vliegtuigen, of dat het boordpersoneel van vliegtuigen meer melding doet van incidenten.

De afgelopen tijd hebben verschillende grote geweldsincidenten aan boord van vliegtuigen plaatsgevonden. Zondag moesten ongeveer twintig marechaussees ingrijpen bij een massale vechtpartij in een toestel van de Turkse maatschappij Corendon Air. En vrijdag maakten twee Russen amok tijdens een KLM-vlucht van Curaçao naar Schiphol. De mannen gedroegen zich agressief. Dit leidde ertoe dat de gezagvoerder van het toestel passagiers vroeg om mee te helpen de mannen te bedwingen. Met hulp van onder anderen een Engelse oud-agent werden de mannen na een worsteling overmeesterd en in de boeien geslagen.