gevonden foto

gevonden foto Rein Jelle Terpstra: Zoveel ruimte om je heen en dan toch nog worden samengepropt met z’n tweeën in zo’n krap boxje. Met je vervelende broertje, die nu ook al weer boos kijkt. Ze zitten niet echt binnen en niet echt buiten. Zou de moeder echt gedacht hebben dat met alleen zo’n uitzicht het wel goed zou komen met die twee? Dat ze door de spijltjes konden wegdromen bij die mooie auto en dat oud-Hollandse landschap met de bosrand aan de horizon? Op het moment hebben ze in ieder geval meer oog voor de fotograaf dan voor hun weidse uitzicht. Annelies Kuiper: De kinderen kijken niet voor niets in de camera. Je hoort de fotografe roepen: „Joehoe, jongens, kijk eens naar mama!” Waarom heeft mama gefotografeerd en niet papa? Papa's buigen meestal door de knieen om op gelijke hoogte met hun onderwerp te zijn. Zo isoleren zij het onderwerp en zorgen ze ervoor dat de context niet afleidt. Mama's doen dat niet, althans niet in die tijd. Toen hielden ze de camera niet zo vaak vast en drukten gewoon af op de plek waar ze staat. Gelukkig maar, anders hadden we het prachtige landschap gemist. Kunstenaar Rein Jelle Terpstra heeft een archief van 40.000 amateurfoto’s, voornamelijk gevonden op rommelmarkten. Hier een zomerkiekje uit dat archief. Samen met fotoredacteur Annelies Kuiper becommentarieert hij de beelden.

Rein Jelle Terpstra: Zoveel ruimte om je heen en dan toch nog worden samengepropt met z’n tweeën in zo’n krap boxje. Met je vervelende broertje, die nu ook al weer boos kijkt. Ze zitten niet echt binnen en niet echt buiten. Zou de moeder echt gedacht hebben dat met alleen zo’n uitzicht het wel goed zou komen met die twee? Dat ze door de spijltjes konden wegdromen bij die mooie auto en dat oud-Hollandse landschap met de bosrand aan de horizon? Op het moment hebben ze in ieder geval meer oog voor de fotograaf dan voor hun weidse uitzicht.

Annelies Kuiper: De kinderen kijken niet voor niets in de camera. Je hoort de fotografe roepen: „Joehoe, jongens, kijk eens naar mama!” Waarom heeft mama gefotografeerd en niet papa? Papa's buigen meestal door de knieen om op gelijke hoogte met hun onderwerp te zijn. Zo isoleren zij het onderwerp en zorgen ze ervoor dat de context niet afleidt. Mama's doen dat niet, althans niet in die tijd. Toen hielden ze de camera niet zo vaak vast en drukten gewoon af op de plek waar ze staat. Gelukkig maar, anders hadden we het prachtige landschap gemist.