Geen bewijs voor voetbalfraude

Het openbaar ministerie stelt geen strafrechtelijk onderzoek in naar vermeende fraude in het betaald voetbal. Bij een oriënterend vooronderzoek is geen enkele aanwijzing gevonden dat er sprake zou zijn van omkoping van spelers en manipulatie van wedstrijden.

Dat heeft het openbaar ministerie in Den Haag vanochtend bekendgemaakt. Het vooronderzoek van politie en justitie begon na een aangifte van de ex-vriendin van een voetballer van ADO Den Haag. Ook de redactie van het weekblad Voetbal International had aan de politie gemeld dat het beschikte over informatie dat er mogelijk sprake was van omkoping in het betaald voetbal.

Een team van vijftien rechercheurs (van de politie Haaglanden en het korps Hollands Midden) heeft samen met het openbaar ministerie onderzoek gedaan naar het gedrag van een aantal spelers bij wedstrijden van de voetbalclubs ADO en RBC in het seizoen 2004-2005. Vier mensen werden als verdachte ondervraagd, negen anderen werden gehoord als getuige. De onderzoekers bestudeerden ook videofragmenten van wedstrijden en legden die voor aan de verdachten, met het verzoek een verklaring te geven voor hun gedrag op het veld. Justitie stelde voorts een financieel onderzoek in naar de verdachten en liet de telefoons van enkele verdachten en getuigen aftappen. Dit alles leverde uiteindelijk geen enkele aanwijzing van fraude op.

Hoofdofficier van justitie Han Moraal laakte de „voortijdige publicaties” in Voetbal International. „De goede naam van een aantal spelers en clubs is hierdoor in diskrediet gebracht, zonder dat daar enige grond voor was”, zei Moraal. Om die reden wil justitie zelf geen enkele naam noemen.

De Nederlandse voetbalbond KNVB is blij en tevreden met de resultaten van het onderzoek naar vermeende fraude in het betaald voetbal. „We zijn blij dat het Nederlands voetbal niet is geconfronteerd met een omkoopschandaal”, zei directeur betaald voetbal Henk Kesler in een reactie. „Ik heb niet eens een gevoel van opluchting, want ik kon het me nauwelijks voorstellen. We zijn bij de KNVB tevreden dat die oorspronkelijke gedachtegang nu is bevestigd door de resultaten uit het onderzoek.”

In België, Duitsland en Italië werden het afgelopen jaar forse straffen opgelegd als gevolg van omkoopschandalen. Zo achtte het Italiaanse sporttribunaal vorige maand bewezen dat de clubs AC Milan, Lazio, Juventus en Fiorentina zich schuldig hadden gemaakt aan sportieve fraude en het beïnvloeden van wedstrijden. Juventus werd teruggezet naar de Serie B, de andere drie clubs kregen minpunten opgelegd aan het begin van de competitie.

In België stelde de onderzoeksrechter drie maanden geleden negen (voormalige) spelers van Lierse SK in staat van beschuldiging wegens ‘passieve private corruptie’. En in Duitsland werd een arbiter voor het leven geschorst omdat hij wedstrijden manipuleerde tegen opbrengsten uit gokgelden.