Fotograaf nepte vaker

Eén bom of drie bommen? Foto Reuters, Adnan Hajj This photo released by the Reuters news agency Monday Aug. 7, 2006 showing an Israeli F-16 warplane firing missiles during an air strike on Nabatiyeh in southern Lebanon, August 2, 2006 has been withdrawn by the agency. Reuters said Monday it has cut its ties with a Beirut-based freelance photographer who it found had manipulated two photographs from the ongoing fighting in Lebanon. In this photo, Reuters found that the photographer Adnan Hajj changed the image to show three flares being dropped by the plane, instead of just one, the agency said. (AP Photo/Adnan Hajj, Reuters) Associated Press

De fotograaf die de donkere wolken na een bombardement op Beiroet bijkleurde, heeft ook een andere foto gemanipuleerd. Een Israëlische bommenwerper kreeg met behulp van fotosoftware twee extra bommen. De foto van de F-16 boven Zuid-Libanon van 2 augustus is, net als de foto met de rookwolken, verspreid door het grote internationale persbureau Reuters.

Reuters heeft zondag al alle banden met de freelance fotograaf Adnan Hajj verbroken toen duidelijk werd dat hij een foto had gemanipuleerd. Het bureau is daarna alle 920 oude foto’s van Hajj gaan onderzoeken. Hij werkte van 1993 tot 2003 en sinds 2005 voor Reuters, meestal als sportfotograaf. Ook het persbureau AP, waarvoor hij van 2003 tot 2005 werkte, kijkt opnieuw naar de foto’s van Hajj.

„Er is geen grotere schending van onze normen mogelijk dan de opzettelijke manipulatie van een foto”, zei Tom Szlukovenyi, die bij Reuters verantwoordelijk is voor het fotobeleid, in een verklaring vanuit Londen. Reuters heeft zijn selectieprocedures verder aangescherpt, meldt het bureau. Foto’s uit het Midden-Oosten ondergaan voortaan extra scherpe controles.

Ook AP moest gisteren een foto herroepen. Op een foto van een oliewerker in Alaska heeft die man vier handen. Daar is volgens AP per ongeluk een deel van de foto gekopieerd toen de fotograaf met fotosoftware een vlek aan het wegwerken was die was ontstaan door een smerige sensor. AP meldt dat het wegwerken van krassen of vlekken in sommige omstandigheden is toegestaan, maar dat deze foto nooit gepubliceerd had mogen worden.