Feyenoord heeft niemand die team hoger tilt

Feyenoord wacht al sinds 1999 op een nieuwe titel.

Toch lijkt de selectie weer wat meer achterstand op kampioen PSV te hebben.

Zeven seizoenen al wacht het legioen van Feyenoord tevergeefs op een nieuwe landstitel. De aanhang van de club heeft de voorbije jaren zoveel teleurstellingen ondergaan dat vrijwel niemand in Rotterdam serieus rekening houdt met een huldiging op de Coolsingel aan het einde van het seizoen. Wat rest is slechts de hoop op een onverwacht succes. Uit oefenduels van afgelopen zondag tegen Middlesbrough (2-0 winst) en gisteravond tegen Chelsea (1-0 verlies) kan de nieuwe formatie van Erwin Koeman niet meer dan wat vertrouwen putten. Na het 1-0 verlies op 11 juli tegen de amateurs van Katwijk liep Feyenoord gisteren tegen de tweede nederlaag aan. Zaterdag speelt Feyenoord nog een laatste oefenduel tegen de Engelse profs van Reading voordat op 20 augustus de eerste competitiewedstrijd in de Euroborg tegen FC Groningen op het programma staat.

Na ruim een maand blijkt dat de huidige Feyenoordselectie met aanwinsten als Theo Lucius (PSV), Jonas Kolkka (ADO Den Haag), Stein Huijsegems (AZ), Henk Timmer (AZ), Benjamin de Ceulaer (RKC) en Timothy Derijck (NAC) vooral in de breedte sterker is geworden. Maar met name door het vertrek van stervoetballer Salomon Kalou is de achterstand op landskampioen PSV eerder groter dan kleiner geworden. Feyenoord heeft zoals zo vaak in de voorgaande jaren verzuimd spelers aan te trekken die het niveau van de ploeg daadwerkelijk naar een hoger niveau tillen. Het is veelzeggend dat Dirk Kuijt de enige prof van Feyenoord is die afgelopen zomer aan het wereldkampioenschap voetbal in Duitsland meedeed. Het is overigens nog altijd niet zeker dat de spits van Oranje dit seizoen bij Feyenoord blijft. Het vertrek van de enige topspeler zou voor de Rotterdamse volksclub een enorme sportieve aderlating betekenen. Vooralsnog kan het legioen niet veel meer doen dan hun aanvoerder voor, tijdens en na iedere wedstrijd massaal toezingen.

Met Kuijt in de punt van de aanval en De Ceulaer en Kolkka aan de zijkanten begon Feyenoord aan een ongelijke strijd met de sterrenformatie van Chelsea. Bij de Londense ploeg van coach José Mourinho vormde Salomon Kalou samen met Arjen Robben en Andrei Sjevtsjenko in de eerste helft de aanval. Voor het vriendschappelijke treffen kreeg Kalou uit handen van Feyenoord-voorzitter Jorien van den Herik een bos bloemen aangeboden voor zijn bewezen diensten. De voetballer die in de toekomst voor zijn geboorteland Ivoorkust hoopt uit te komen bedankte de fans van Feyenoord voor de steun. De Rotterdamse aanhang schonk Kalou een Feyenoord-shirt en overhandigde een ‘Kalou-vlag’ aan de fans van Chelsea. De voormalige publiekslieveling maakte in het blauwe shirt van de Engelse landskampioen zijn opwachting. Al moet het zuur zijn voor de Feyenoordfans dat Kalou met concurrenten als Sjevtsjenko, Didier Drogba, Shaun Wright Phillips en Robben waarschijnlijk in Londen op de bank terecht zal komen.

Bij Feyenoord strijden de Belgen Huijsegems en De Ceulaer de komende weken om de erfenis van Kalou. De grillige Huijsegems maakte zondag tegen Middlesbrough een doelpunt, maar tot dusver heeft hij Koeman nog niet echt kunnen overtuigen. Tegen Chelsea was het gisteren de beurt aan De Ceulaer. De blonde aanvaller maakte net zomin als de rest van zijn ploeggenoten een bijzondere indruk. Beste man bij Feyenoord was Henk Timmer, die de geblesseerde doelman Patrick Lodewijks na een uur verving. Timmer lijkt met zijn optredens tegen Middlesbrough en Chelsea de strijd om de plek onder lat in zijn voordeel te hebben beslist. Het enige doelpunt werd gisteren gemaakt door Frank Lampard in de 53ste minuut.

Invaller Pierre van Hooijdonk kreeg in de laatste minuut het publiek nog bijna op de banken met een prachtige vrije trap die op de paal landde. Met een matig applausje beloonde de aanhang van Feyenoord het optreden van de thuisploeg. Alleen Kuijt kreeg voor de zoveelste keer een staande ovatie. Want als de spits vertrekt hoeft de aanhang niet eens meer te hopen op een landstitel.

Bekijk de voetbalkalender op www.eredivisie.nl

    • Koen Greven