Een snufje big

Astafurulah! schreeuwt mijn vriend Ahmed, terwijl hij een stukje vlees uit zijn mond spuugt. Onze lunch is verpest omdat ik de ingrediënten van de plakjes runderlever op onze boterhammen hardop heb opgesomd. Terwijl hij snel zijn mond spoelt, in de hoop dat Allah zijn zonde kan vergeven, moet het bij mij nog bezinken: „87 procent rundvlees, 13 procent varkensspek?!”

Het heeft geen zin om de stukjes spek eruit te vissen om ons vlees halal te maken, want Ahmed voelt zich bedrogen: „Dit is geen vlees! Dit is haram - een zonde! En dat noemen ze ‘runderlever’!”

Inderdaad, waarom stoppen ze nou varkensspek in een stukje runderlever? Had die koe toevallig geen bruikbaar spek? Verveelde iemand zich in een fabriek zo ontzettend dat hij maar ging experimenteren met stukjes varkensspek en runderlever?

Ik heb gehoord dat varkensvlees goedkoper is dan andere vleessoorten, omdat varkens alleen maar voor vlees worden gehouden, terwijl koeien óók voor melk, en kippen óók voor eieren nodig zijn. Daarom wordt varkensvlees met andere vleessoorten gemengd.

Het is oneerlijk van supermarkten om zulke economische drijfveren te hebben. Niet alleen is er veel meer keuze in varkensvlees dan in rundvlees, maar fabrikanten gebruiken ook de naam ‘rund’ om deze „haram” stukjes vlees te verkopen. Als moslim denk je „yep, veilig”, totdat je besluit om al etend de kleine lettertjes op de ingrediëntenlijst te lezen: hup, wéér een zonde erbij.

Als je bij de supermarkt gaat klagen, hoor je: „Je kunt toch lezen?”. Oké, maar gebruik dan geen ‘rund’ in de naam van deze producten. Maak het duidelijker, noem het anders: rund en varken in één – is bijvoorbeeld ‘runkenvlees’.

Ik weet dat het geen ‘Islamitische Republiek der Nederlanden’ is, maar er zijn veel mensen die geen varkensvlees eten. Gun ze de ruime keuze en het vertrouwen dat ze een lekker stukje pure koe op de boterham krijgen, zonder dat ze zich zorgen hoeven te maken over of er een snufje big in zit.

Samba Schutte

Acteur en cabaretier, geboren in Mauritanië, opgegroeid in Ethiopië, winnaar Leids Cabaret Festival 2006

    • Samba Schutte