Diefstal van tekeningen uit archief

Uit het Russisch staatsarchief voor Literatuur en Kunst in Moskou is voor miljoenen aan tekeningen gestolen, zo hebben de Russische autoriteiten gisteren bekendgemaakt. Het gaat om tekeningen van architect Jakov Tsjernikov, bekend om zijn constructivistische ontwerpen.

De directeur van het archief, Tatjana Gorjajeva, is er zeker van dat enkele van haar medewerkers bij de diefstal betrokken zijn. De miljoenenroof heeft de discussie over de veiligheidvoorschriften van de Russische musea opnieuw doen oplaaien. Vorige week werd bekend dat medewerkers van de Hermitage in St. Petersburg de afgelopen jaren voor tachtig miljoen euro aan kunstvoorwerpen hadden gestolen. Drie verdachten, onder wie de echtgenoot en zoon van een museumconservator, worden voor deze kunstroof vastgehouden.

Het is nog onduidelijk hoeveel tekeningen uit het staatsarchief gestolen zijn, maar zeker is dat 274 exemplaren – waarde ca. één miljoen euro – zijn aangetroffen op antiekmarkten in en buiten Rusland. Op 22 juni werden negen van de vermiste tekeningen geveild bij het Britse veilinghuis Christie’s.

Tsjernikov (1889-1951) was bekend om zijn boek 101 Architectural Fantasies uit 1933, waarin zijn avontuurlijke, geometrische ontwerpen waren gebundeld. Soviet-autoriteiten hadden weinig op met zijn futuristische ideeën. Slechts enkele van Tsjernikovs ontwerpen zijn ook daadwerkelijk gebouwd. Zijn nalatenschap van ongeveer tweeduizend tekeningen werd in de jaren vijftig aan het staatsarchief geschonken. Volgens Tsjernikovs kleinzoon Andrej wordt het leeuwendeel daarvan nu vermist. Hij hoorde pas van de diefstal toen hij gevraagd werd om de echtheid van de negen tekeningen bij Christie’s te bevestigen. Christie’s heeft de verkoop van de tekeningen afgeblazen zodra de herkomst bekend werd.

Diefstal door personeel is een groot probleem in Russische musea. Veel musea kampen met chronisch geldgebrek. Michail Sjvydkoi, hoofd van Ruslands federale cultuurbureau en ex-minister van Cultuur, pleitte onlangs voor het verhogen van de salarissen van museumpersoneel. Ook zei hij dat de inventarisatiesystemen van musea gemoderniseerd dienen te worden. Veel museumconservatoren houden hun collectie bij in handgeschreven schriftjes. (AP)