De schok, de barst en de schreeuwende toren

Het blijft relatief gezien behelpen met rampen in Nederland. Zware aardbeving in Groningen! Maar op televisie zien wij geen ingestorte gebouwen. Geen frenetieke activiteit van hulpdiensten of de gebruikelijk beelden van overvolle ziekenhuizen. Van slachtoffers. RTV Noord laat gisteravond een barst zien in een baksteen. En veel laconieke ‘Grunningers’ die een beetje kankeren op de Nederlandse Aardolie Maatschappij, verantwoordelijk voor de gaswinning die de aardbeving veroorzaakte. Een oudere man vertelt dat hij de schok gevoeld heeft. Hij heeft er nog iets over gezegd tegen zijn vrouw. En toen heeft hij zich omgedraaid om verder te slapen. Blij dat er geen gas gewonnen wordt in de nerveuze Randstad. De lokale deskundige meldt dat er al honderden schokjes zijn geregistreerd over de jaren. Eén daarvan was ongeveer net zo sterk als deze.

Hart van Nederland, het nieuwsprogramma van SBS6, is uitgerukt en laat dezelfde mensen aan het woord. Met ongeveer dezelfde verhalen. Het verschil met RTV Noord of met het Journaal van de NOS is dat SBS steeds grappig bedoelde wiebelende tussenshots heeft van servies of van verder ongehavende woningen.

Zoals bekend is het altijd schrapen met Nederlands nieuws in de zomermaanden. Maar voor wie wil weten of er gisteren in Nederland nog meer aan de hand was dan de Groningse beving of het prijswinnende geitenkaasje uit Etten-Leur, waarmee het NOS Journaal opende, valt er op de regionale zenders genoeg te beleven. RTV Noord had een goed item over het voornemen van B&W van de stad Groningen om het winkelgebied in de binnenstad af te grendelen voor vrachtwagens en auto's. Althans: er komen van die paaltjes die ’s ochtends van negen tot elf verzinken in het wegdek. Dat moet lokale ondernemers voldoende tijd geven hun winkels te bevoorraden. We zien de verantwoordelijk wethouder Karin Dekker (GroenLinks) en Theo Venema, de voorzitter van de ondernemersclub. Tot zover alles in orde.

Wat het onderwerp voor mij interessant maakte, is het feit dat B&W eenzijdig tot hun besluit gekomen zijn. De winkeliers zijn daar begrijpelijkerwijs woest over. En de wethouder verklaart vervolgens, met iets wat er in mijn ogen uitziet als een tikje arrogante glimlach, dat ze met die ondernemersclub gaat praten en dat het allemaal wel in orde zal komen.

Maar zo waren er meer onderwerpen de afgelopen dagen waaraan mijn oog bleef hangen. RTV Oost bijvoorbeeld meldde dat in Deventer een pyromaan actief is die het speciaal voorzien heeft op caravans. De autoriteiten staan tamelijk machteloos gezien de actie die zij hebben ondernomen: caravanbezitters is aangeraden hun eigendom veilig in een stalling op te bergen.

De opmerkelijkste verhalen van de regionale zenders zijn te zien op het programma Regioned. Gisteren ging dat over ‘kaboutermaïs’ en over een heel lekkere honing uit Flevoland. Tja, het is zomer. Maar van Omroep Zeeland komt het bericht dat de provincie bij Kats een gedenkteken wil bouwen ter nagedachtenis aan die ene echte grote ramp: de watersnood in 1953. Een torentje moet het worden met luidsprekers. Driemaal daags zal gebeier te horen zijn en geschreeuw van mensen. Omwonenden zien daar helemaal niets in. Ben benieuwd of het doorgaat.

    • Frank Vermeulen